Грантовете от държавата са свързани с мярката за задържане на заетите лица, защото те са най-уязвими в ситуацията и трябва да гарантираме, че те ще получават доходи. Това заяви пред БНТ финансовият министър Владислав Горанов.

Той бе категоричен, че държавата ще продължи да разработва и други мерки, освен обявената схема 60/40.

Що се отнася до актуализацията на Бюджет 2020, Горанов обясни, че трябва да има ликвиден буфер. „Това, което сме предложили в разходната част, е да се фокусират върху изпълнението на текущите задължения, да си изплащат всички договори, за да не се допускат просрочие към фирмите.

В момента, в който се оцени дълбочината на кризата, може да се предвиди и други разходи. Не бива да забравяме, че разходите за един са приходи за друг. Ролята на бюджета е да допълни загубеното потребление“, коментира той и добави, че не трябва с лека ръка да се режат разходи.

И напомни, че балансът е много тънък, а министрите трябва да се въздържат от поемане на нови ангажименти.

Горанов отново заяви, че не се предвижда промяна на данъците. „Ако говорим за преки данъци, ние дадохме отсрочка на фирмите да не го внасят или да го внасят в размер, в който те преценят.

Другият пряк данък е върху доходите на физически данъци, а коствено облагане – не се плаща от бизнеса и в този смисъл не приемам този дебат, разговор с търговци по отношение на ДДС аз няма да водя“, коментира още Горанов.

"Всеки по някакъв начин ще претърпи определени щети. Нашата цел е да запазим основните функции на държавата. И второ, тук е моментът всеки да преосмисли поведението си в основно състояние. Хората подценяват ролята на социалната система", посочи още Горанов.

"Нашата задача е да се опитаме да подпомогнем тези бизнеси, които имат желание да запазят и съхранят заетост", подчерта финансовият министър.

„Много бизнеси ще изпитат затруднение, най-уязвимите са работниците и служители, които нямат избор дали да продължи бизнесът на някой работодател или не. Със сигурност в тази криза ще се увеличи безработица", посочи още Горанов.

От думите му стана ясно още, че сегашният закон ограничава възможността за действия на част от икономическите мерки, които са обсъждани.

"Аз целенасочено се пазех да говоря от името на банките, но няма да крия, че постоянно съм в контакт с Централната банка и колегите от търговските банки. Очаквам в четвъртък Европейската централна банка да публикува общите условия. Регулаторната рамка ще позволи на засегнататите от кризата да получат глътка въздух.

Това ще бъдат няколко месеца, разбира се, няма да бъдат години и то за тези, които наистина са засегнати от разпространението на заразата. Вероятно проблем с междуфирмената задлъжнялост ще се появи. Естествено каквото и да препоръчам небросъвестният ще си остане недобросъвестен.

Що се касае за възстановяването на ДДС, през март сме възстановили авансово ДДС. Нашите цели са да осигурим стабилно финансиране на бюджета и ако то не може да стане сега, ще прибегнем до дълг", заяви Горанов.

Той опроверга твърденията, че страната ни ще вземе милиарди от Европа за коронавиоруса. "Такива нови милиарди не се появяват. Големите държави също имат затруднения. Това, което разреши ЕК, е да използваме нашите си еврофондове за приоритетно финансиране.

Ние сме благодарни за европейската солидарност през европейските фондове, разбира се ние пък сме си дали пазара и сме се разделили с най-красивите си стотици хиляди умове, така че всичко си има цена", посочи той.