Всяка година с бюджета задоволяваме по-добре обществените нужди, без да създаваме диспропорции в икономиката и да обременяваме с дългове. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на представянето на Закона за бюджета за 2019 г., съобщава „Фокус“.

„Днес ще водим дебат по фискалната рамка за 2019 г., която стриктно отразява и следва заложените приоритети в програмата на правителството“, каза Горанов.

По думите му растежът на БВП е прогнозиран да се увеличи по линия на публичното потребление и инвестиции и номинално да достигне до равнището на 116 млрд. лв. в края на 2019 г. „За последните две години БВП се увеличава постепенно, като номиналният ръст се увеличава на 10 млрд. лв., до края на мандата на това правителство анализите показват, че той може да надмине 130 млрд. лв“, заяви още министърът на финансите.

Той бе категоричен, че бюджетът за следващата година не е предизборен. "Работим върху предизборния си бюджет, но ще го разглеждаме в края на 2020 година", каза Горанов преди гласуването. „Изборите, поне така както виждаме държавното управление, ще бъдат през 2021 година“, заяви той. „Близо 900 млн. повече са средствата за социални разходи в бюджета за 2019 година“, посочи Владислав Горанов.

„До края на тази година взехме решение да приложим увеличените размери на помощите за отопление, вече са отредени от правителството 21 млн. лева за тази политика“, обяви той. „Важно е да се увеличават стимулите за работещите. Трябва да има тясна връзка между реалния доход и приноса към системата“, коментира финансовият министър.

Той обърна внимание, че с Бюджет 2019 се въвежда по-справедлив модел за общините, с които по-малките ще получат повече. „Старали сме се да изпълняваме стриктно принципите на фискалната стабилност, да не променяме данъчната политика“, заяви Владислав Горанов.

„Бяха ни отправени критики, че в бюджета няма реформи. Готови сме да обсъдим всяка реформа, която не е самоцелна“, каза още финансовият министър. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ