Милиард и половина лева е бюджетът на МВР за 2019 година. 200 милиона лева повече отиват за полицейски заплати. Това стана ясно по време на заседание на парламентарната вътрешна комисия.​​​​​​​ От синдиката на администрацията в МВР подкрепиха бюджета на силовото ведомство със стих. Цветан Цветанов препоръча на министъра да издаде стихосбирка на талантливите служители. С това бюджетът на МВР за 2019 г. мина на първо четене в комисия.

Нови 200 автомобили ще получат полицаите. Освен тях други 300 полицейски автомобила ще получат патрулите от Охранителна полиция.

В момента в министерството има обявена обществена поръчка и за доставката на 300 електрошокови пистолета. С такива оръжия е оборудвана полицията в Ню Йорк. Те са на въоръжение у нас от 2004 г., но не всички полицаи разполагат с такива.

В столичното звено за борба с безредиците няма защитно облекло за всички. Там са заети 90 души, които разполагат с 18-19 комплекта оборудване за масови безредици. Оборудването включва защитна жилетка и каска. Всичко това тежи над 20 кг и полицаите понякога изкарват така с часове. Отскоро имат спрей от лют червен пипер и електрическите пистолети.

Опозицията е против макрорамката за следващата година за силовото ведомство. Не оставали средства за основни ремонти на полицейските управления. Иван Иванов от БСП призна, че всеки сектор иска повече средства и на пръв поглед в бюджета на МВР има увеличение на средствата.

Не виждаме никакво предложение за реформа в този бюджет, смята социалистът. Не виждаме крачка напред в дигитализацията на МВР, притеснен е Иванов.

Трябва да се съобразяваме с възможностите на държавата, каза председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов.

Вътрешният министър Младен Маринов призна, че материално-техническата база в МВР не е добра. Имало обаче интерес за работа във ведомството. Ставаме по-привлекателни за работа, доволен е той.

"Гарантирате ли по-високо качество на услугата сигурност", попита Красимир Янков. В отговор Маринов заяви, че това е задача на ведомството. Според министъра, има и спад на престъпността.