Очакваме на първи октомври да бъде въведен в търговска експлоатация терминалът за втечнен природен газ в Александруполис, потвърди служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на участието си в осмото издание на „Енергиен форум за Югоизточна Европа“.

Събитието, което се провежда в Солун, се организира от Американо-гръцката търговска камара в партньорство с Атлантическия съвет.

Министър Малинов участва в кръгла маса по темата „Енергийното сътрудничество в Югоизточна Европа и региона на Източното Средиземноморие: Повратна точка за енергийната сигурност на ЕС“ заедно с колегите си – министъра на околната среда и енергетиката на Гърция - Теодорос Скилакакис, министъра на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдужа и други. 

Министър Малинов определи терминала за втечнен газ в Александруполис като отличен пример за успешното сътрудничество между страните, благодарение на което ще се гарантира енергийната сигурност в региона. Като други добри примери в тази сфера той посочи Вертикалния газов коридор и проекта за свързване на енергийната система на Европа и Северна Африка. 

По думите му страните от региона трябва да разработят съвместен проект, който да издигнат до стратегическо ниво с партньорите от САЩ.

В сътрудничеството и координацията страните от региона на Югоизточна Европа ще постигнат целта си за енергийна сигурност. Съвместната ни работа по енергийна свързаност, диверсификация, увеличаване дела на чистата енергия и достигане на климатична неутралност ще допринесе за развитието на региона, каза министърът на енергетиката 

Министър Малинов отбеляза, че в процеса по увеличаване на дела на зелената енергия следва да се запази конкурентоспособността на икономиките в региона. „В сътрудничество с всички страни трябва да изградим необходимата електроенергийна мрежа, за да осигурим достъп до енергия на поносими за бизнеса и потребителите цени“, подчерта министър Владимир Малинов.

Той отбеляза, че в момента се наблюдават сериозни различия в цените на електроенергията между регионите на Югоизточна Европа и Централа и Западна Европа. 

Според него принос в за енергийната сигурност в региона има и сътрудничеството с партньорите от САЩ. В България благодарение на съвместната ни работа със САЩ горивото за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече е диверсифицирано след като бе успешно въведено в експлоатация през месец май“, каза още той. 

При едно от последните посещения на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов в Гърция той информира, че терминалът за втечнен газ в Александруполис ще бъде въведен в експлоатация на 1 октомври, съобщава БТА.

Проектът е от стратегическо значение, като ще осигури важен коридор за доставка на втечнен природен газ от алтернативни източници за целия регион, изтъкнаха тогава от Министерството на енергетиката. Освен това българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" е акционер в терминала с 20 процента.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов участва в два енергийни форума, които се провеждат в Солун, съобщиха по-рано през деня от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

На 8 септември той ще се включи в „Диалог за енергетиката на бъдещето на Европа в Близкия изток и Северна Африка (MEFED) – фокус върху енергийната инфраструктура“. Домакини на събитието ще бъдат Теодорос Скилакакис, министър на околната среда и енергетиката на Република Гърция, и д-р Роберт Хабек, вицеканцлер и федерален министър на икономиката и климатичните действия на Федерална република Германия.

Програмата е съсредоточена върху развитието на междурегионалната енергийна инфраструктура с цел ускоряване на енергийния преход.