ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС изненадващо си организираха среща в зала „Изток“ на Народното събрание (НС) за проектопромените в Конституцията. Тя бе определена като лидерска, а началото й бе открито за медиите.

В дебата се включи и депутатът от ДПС Делян Пеевски, както и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

От страна на ПП-ДБ се включиха Христо Иванов, Кирил Петков, Надежда Йорданова, Никола Минчев, правосъдният министър Атанас Славов и др. 

От ГЕРБ-СДС присъстваха председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, Радомир Чолаков, Рая Назарян. 

А от ДПС - председателят Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Станислав Анастасов. 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Разговорът откри Христо Иванов от "Демократична България" (ДБ), който подчерта, че срещата е, за да се уточнят "отделните елементи на процеса" по промяна на Конституцията.

"Ще обсъдим обхвата на конституционната реформа, начинът, по който промените ще бъдат вкарани в НС, времето и времевите параметри", подчерта той.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Разбираме необходимостта от промени в НПК и Закона за борба с корупцията, но и нуждата от сериозни промени в конституцията в глава "Съдебна власт". Наясно сме, че това няма да е лек процес", заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

я отбеляза, че е важно да се знае могат ли трите парламентарни групи да действат, но и да привлекат и останалите групи към този процес. "Това е българската конституция и е редно да участваме заедно", добави тя.

Атанасова настоя за бързо формиране на конституционната комисията, която да започне работа по внесени проекти, или пък по формирането на един общ на формациите, които участват в това начинание.

И разкри подробности - на предишната среща (в понеделник - бел. ред) е участвала Надежда Йорданова от ДБ и Хамид Хамид от ДПС.

Част от темите са свързани с избора на членове на ВСС, изменения в НПК и Закона за съдебната власт.

Ето видео от част от изказванията в началото на събитието:

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук