Депутатите ще гласуват ветото на президента Румен Радев върху Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, приет от Народното събрание (НС) на 2 юни 2023 г., и върнат за ново обсъждане с Указ № 90 от 14 юни 2023 г. 

Ще бъдат обсъдени на първо четене и промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, предвижда програмата за работа на Народното събрание. Вносители са Надежда Йорданова и Петър Кьосев от ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“.  

С оглед възможността за бързо предотвратяване на нарушение или отстраняване на последиците от такова сигналът следва да се подава приоритетно чрез канал за вътрешно подаване на сигнали, освен ако за сигнализиращото лице съществува риск от ответни, дискриминиращи го действия, предвиждат текстове от законопроекта.

Редом с това Народното събрание ще обсъди промени в закона за прилагане на ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Миналата седмица на първо четене депутатите решиха България да спре вноса на руски нефт, който се ползва в момента от "Лукойл" и заложиха 30 дни срок.

Вчера обаче народните представители от икономическата комисия при обсъждане на промените в закона на второ четене решиха дерогацията да отпадне от 1 октомври догодина.

Министърът на икономиката Богдан Богданов предупреди за скок на горивата и за дефицит, ако без подготовка се премине към нефт, който не е от Русия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук