692-ма са кандидатите за членове на Националния съвет на БСП, които ще се борят за 113 места - това е финалната бройка преди гласуването. Резултатите ще са ясни утре рано сутринта, защото бюлетините ще се печатат часове, а броенето ще продължи цяла нощ. 

Изненадващо на заседанието на конгреса на левицата, който се провежда днес в НДК, бившият лидер Михаил Миков си направи отвод от листата за пленума.

"Благодаря, не желая да участвам в това ръководство. Няма да слагам мотиви, всеки се сеща защо", каза той.

По-рано бившият председател на парламента отказа да влезе и в ръководството на конгреса.

114 млади социалисти пък ще се борят за 37 места в младежката квота в Националния съвет.

Националният съвет е органът, който взима важните решения и определя политическата дейност на партията. Сред тях са избирането на водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вицепрезидент и всички номинации за държавни постове. 

През първия си мандат лидерът на социалистите Корнелия Нинова няколко пъти заяви, че не може да работи с този състав на Националния съвет. Той например я бламира в решението да извади президента на ПЕС Сергей Станишев от листата за европейските избори. Той не прие и някои нейни искания по време на битката за лидерския пост преди дни срещу Кирил Добрев, който все пак тя убедително спечели.

Дискусиите

Ако утре спечелим изборите, можем ли да управляваме - този въпрос зададе депутатът от левицата Валери Жаблянов в дискусията на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП, предаде БТА.

"Можем ли да управляваме България в днешната политическа действителност - на блокиран парламентарен живот, на нарушени из основи конституционни норми, на напълно разрушено разделение на властите, на липсата на общ език между държавните институции, на общ упадък на политическите нрави?

Какво бихме могли ние с нашите сили днес като партия, с присъствието, което имаме в българското общество, от всичко това да преодолеем, съставяйки правителство или участвайки в коалиционно правителство с други", попита Жаблянов и отбеляза, че това са практическите въпроси пред БСП днес.

Жаблянов коментира, че "Визия за България" е била един добър документ, но редица въпроси, повдигнати там, се нуждаят от преосмисляне. Според него има дълъг път до момента, в който БСП е в състояние да каже, че е готова да управлява. Затова Жаблянов призова бъдещият Национален съвет да започне сериозен разговор, може би на базата на "Визия за България" или на базата на проект на подготвяна управленска програма.

"Не можем с един гол ентусиазъм да тръгнем към Министерския съвет, тъй като нямаме никакво съмнение какъв ще бъде резултатът", коментира Валери Жаблянов.

Социологът Юрий Асланов каза, че когато и да са следващите избори, много вероятно е БСП да бъде първа политическа сила, не заради нейната сила, а заради слабостта на противника. Какво ни гарантира, че отново няма да попаднем в неолибералния капан, попита обаче той. Нашият публичен образ е зацапан, не от думите, а от делата, заяви Асланов и предупреди, че тази опасност съществува и днес.

Янаки Стоилов коментира, че социалистите не бива да се успокояват, че в момента БСП и ГЕРБ са с почти изравнени електорални позиции. Това не се дължи на наш подем, а на по-големия отлив на подкрепа от управляващите, предупреди той. Подкрепяме протестите, но днес не говорим за предсрочни избори, посочи още Стоилов. Сред причините ГЕРБ още да е на власт е, че не ни достига както воля, така и вътрешна сплотеност, коментира той.

Стоилов посочи, че е добре, че Конгресът ще стартира дискусия за нова програма на партията. Той предложи на следващо заседание Конгресът да извърши по-нататъшни промени в Устава, които да направят партията по-близка до нейните членове и по-влиятелна в обществото.

"Предлагам да обсъдим възможността социалистите пряко да избират своите кандидати за представителни длъжности в държавната и в местната власт, а по-нататък и ръководителите на партията на общинско и районно ниво", посочи Стоилов.