Без окончателно решение по обсъждания в коалицията пакет от антикризисни и антиинфлационни мерки завърши днешният експертен коалиционен съвет, провел се в Министерството на финансите, съобщава БНР.

Георги Ганев от "Демократична България" съобщи, че разговорите продължават и до приемането на актуализацията на бюджета има време да се изчистят детайлите по 13 те обсъждани и предложени мерки от коалиционните партньори. Между милиард и половина и 2 милиарда лева ще струват те като допълнителен разход:

"Подкрепата за семейства с деца ще бъде приета, въпрос е дали във варианта, който разглеждахме в понеделник или в някакъв друг вариант. Подкрепата за пенсионерите ще бъде приета, въпросът е в точно какъв вариант! Предстои да видим. Диференцираните ставки по ДДС също не ги обсъждахме.

Това, което за малко обсъдихме, беше прагът за регистрация по ДДС на фирмите. Не сме обсъждали тавани на цени на малката потребителска кошница". 

За постигнат консенсус по по-голямата част от обсъжданите антикризисни и антиинфлационни мерки стана ясно по-рано днес от изявленията на  участниците в експертния коалиционен съвет. 

Преди началото на коалиционната среща Ивайло Мирчев от “Демократична България“ обяви, че пакетът от антикризисни мерки е на стойност 2 милиарда лв. По повечето предложения имало консенсус в коалицията. 

„Тези 2 млрд. лева вече ги има в Бюджета. При всички положения няма почти никакви противоречия по самите мерки. Нищо не е отпадало от предложенията, единствено необлагаемият минимум“, каза Мирчев.

Колегата му от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев допълни: “Надяваме се тази вечер да се обединим около конкретика, която да ефектира максимален брой хора, тъй като виждате, че ценовият шок натиска абсолютно всички граждани, така че съвсем скоро се надявам да има добри новини за все повече хора благодаря.

Каквото е възможно, всички пари, които може да се отделят, ще стигнат до българските граждани”.

Депутатът от „Има такъв народ“ Кирил Симеонов обяви, че има обединение между партньорите. Той очаква добри новини след днешния експертен съвет, както и бързо придвижване на мерките към хората и бизнеса. Ще се изглаждат последни финални щрихи:

“За горивото - това го обсъждахме. За пенсионерите – със сигурност ще има добавка 60 лв., която ще е преформулирана като „антиинфлационна добавка“. Обсъждахме това за 50 лв. на дете, но вече трябва да избистрим дали единият родител да е работещ. Неща трябва да се изгладят, нищо не е финално, но наистина желанието е да се свърши работа“.

В коментар за очакваното поскъпване на природен газ за месец май Ивайло Мирчев от ДБ, коментира, че това е очаквано заради спирането на доставките от "Газпром", но средногодишната цена ще бъде под тази на синьото гориво от Русия, което страна ни получаваше преди да бъдат спрени доставките.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ