По-голямата част от българите изненадващо за управляващото мнозинство не одобряват това, че ще изпращаме безвъзмездно военна помощ към Украйна.

Управляващите в страната са силно разединени по темата. Докато проатлантическите партии искат да помогнат на Украйна да защити териториалната си цяло и проявяват емпатия към случващото се там, то представителите на „Възраждане“ и БСП са категорично против.

По техни думи така просто се протаква допълнително конфликт, а една война не се спира с допълнително въоръжаване.

На такава позиция е и президентът на България Румен Радев, която изрази ясно лично пред украинския си колега Володимир Зеленски. Двамата се срещнаха по време на визитата на държавния глава у нас, а коментарите след диалога им бяха полюсни.

Разделението по високите етажи при управленците ни всъщност ясно отразява и настроението на обществото, което не е единодушно по темата. Все пак обаче превес имат хората, които са твърдо против изпращането на допълнително оръжие към фронта. Според тях така страната ни буквално се „бута между шамарите“. Цели 68.53% от българите са на това мнение.

Преди дни от БЛИЦ ви попитахме „Одобрявате ли новите решения за военна помощ за Украйна?“

А ето и резултатите от допитването:

Да, трябваше много отдавна да се случи - 15.44%

Не, не трябва да се бутаме между шамарите - 68.53%

Какво да им пращаме, като няма ние с какво да се пазим - 7.37%

Вашингтон и Брюксел да им помагат на украинците - 7.71%

Нямам мнение - 0.95%

Те са красноречиви, като част от гласувалите смятат, че не е редно да изпращаме оръжие, като ние сами няма с какво да се пазим – 7,37%. Други пък директно заявяват, че подобно действие трябва да бъде предприето от Вашингтон и Брюксел, а не от малка страна като нашата – 7,71%.

15,44% все пак са на становище, каквото е и това на управленците ни – че това е трябвало да се случи много отдавна и действията ни са закъснели.

Най-малък е процентът на хората, които нямат мнение по казуса.

Участвайте в новата анкета на БЛИЦ, където питаме: "Кога ще се счупи сглобката между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук