Забранителният списък за приватизация няма да отпадне. Това предвиждат промените в закона за публичните предприятия, които бяха приети на първо четене от парламентарната икономическа комисия.

В променения проект на закона, по настояване на КНСБ се запазва правото Народното събрание да взима решение при приватизация на държавно предприятие, ако това стои на дневен ред.  Няма да се преструктурират Агенцията за инвестиции и Агенцията за приватизация, които първоначално трябваше да се обединят в мегааганция.

"Знаете, че досега всички бордове на държавни фирми се назначават от министрите или от заместник-министрите на съответните ведомства. Обикновено назначените са или служители на съответните министерства или на други държавни структури. Сега предложението е минимум 50% от тези хора да бъдат външни експерти. Така е по Европа, особено в много западни страни, в които има много силен държавен сектор - като в Австрия, Франция и Швеция практиката показва, че няма значение дали предприятието ще е частно или публично, когато резултатите са много добри", коментира председателят на икономическата комисия Петър Кънев.