Скандал се вихри при коалиционния партньор на Христо Иванов - партия ДЕОС. На последните парламентарни избори ДЕОС се яви в коалиция със "Зелените" и "Да, България". Това се наложи, защото партията на Христо Иванов нямаше още съдебна регистрация, съобщава Канал 3.
Сега обаче във формацията, която открито симпатизира на гейовете, се вихрят грандиозни разправии. Доскорошният председател на ДЕОС Виктор Лилов е бил изключен от партията. Към момента ДЕОС има двама съпредседатели - Александър Петров и Иван Господинов, и нов управителен съвет.

Мотивите са, че Лилов е настоявал да бъде на избираемо място в листата на последните парламентарни избори. По устав обаче това се решавало с първични избори, на които Лилов не е бил избран за такова място. Решението за изключване на Лилов е било взето на Надзорния съвет. Той го е обжалвал пред Общото събрание, като жалбата му не е била уважена.

Самият Лилов коментира, че е бил "свидетел на другарски съд с партиен билет. Според него партията се е уплашила от това да се превърне от затворен клуб в истинска политическа формация".

"Радвам се, че вече нямам ангажимент с вас. Атмосферата беше тягостна и мрачна, като в първична партийна организация... или секта. Wishing you farewell to oblivion, DEOS", написа Лилов в социалната мрежа.