Очаквано брожение сред червените редици предизвика намерението през промени в устава на конгреса мандатите на соцдепутатите да бъдат ограничени до три, съобщава Канал 3.
Става въпрос обаче за пълни три мандата, тоест за 12 години, прекарани в парламента. Тази промяна не засяга депутати, които са били в три парламента, но не са изкарали пълните им 4-годишни мандати. По този начин дългогодишният депутат Атанас Мерджанов ще остане и в бъдеща парламентарна група на социалистите, но колегите му също с дълъг парламентарен живот, като Михаил Миков, Янаки Стоилов, Георги Божинов и други, със сигурност няма да могат да бъдат номинирани, ако новите правила се приемат.

Недоволството на "старите муцуни" в БСП лъсна още на влизане на днешния соцпленум, който трябва да приеме критериите и процедурите за издигане на кандидатите за народни представители в 44-то Народно събрание. Философски гледа на въвеждането на мандатност за депутатите Атанас Мерджанов, но колегите му от парламентарната група Янаки Стоилов и Георги Божинов не спестиха раздразнението си.

Хората на Костов искат да ни съкратят мандатите, а на Борисов - да ни ги удължат, уж на майтап каза Божинов по адрес на Корнелия Нинова. Янаки Стоилов пък намери лични мотиви в предложението на Нинова, въпреки че призна, че обновяване на групата е необходимо.

Решението не може да стане факт днес обаче, защото то минава през промени в устава, които могат да се гласуват чак на партийния конгрес на 4 и 5 февруари.

В централата на БСП на „Позитано” 20 днес се провежда пленум, на които партийното ръководство трябва да реши как ще издига депутати на следващите парламентарни избори, съобщава bTV.

Вече се стигна до обвинения в лов на вещици и елиминиране на неудобните. Старите кадри на партията са против идеята всеки да може да е депутат само три мандата.

Това ще доведе до отпадане от листите на половината сегашната парламентарна група на БСП.