Хиляди имигранти продължават да се трупат на гръцко-турската граница. Над 5 хиляди мигранти направиха опит и тази нощ да проникнат на гръцка територия. Арестувани са близо 100 души, които се преминали по река Марица, съобщава БНР.

Срещу тях е повдигнато обвинение за нелегално влизане в страната. Гръцката армия започва днес военни учения по границата и е забранено преминаването на хора, съобщават от министерството на отбраната на южната ни съседка.

На извънредно заседание гръцкото правителство обяви, че в следващия месец няма да приема молби за убежище, а нелегално влезлите в страната ще бъдат депортирани. Съветът за национална сигурност, ръководен от премиера Кириакос Мицотакис, реши да се засилят силите по охрана на сухопътната и морска граница.

Националният съвет за сигурност взе решение за прехвърляне на военни и полицейски части от вътрешността на страната към сухопътната граница с Турция и на островите в Егейско море. 

Силите на гранична полиция и специалните части за борба с безредиците отблъскват със сълзотворен газ мигранти, които ги замерват с камъни. Фермери блокираха с трактори пътя на мигрантите.
 
Напрежение има и на Егейските острови. На остров Лесбос, където успяха да пристигнат около 500 мигранти, жителите блокираха пътищата към бежанския лагер. Цивилни групи охраняват достъпа до няколко пристанища и не позволяват на лодки с мигранти да достигнат брега. Властите се страхуват от саморазправа на гърците с чужденците.

Репортаж на гръцката телевизия „Скай“ обвинява турските власти, че използват сълзотворен газ срещу гръцките сили на границата, подпомагат мигрантите с дронове, повреждат граничната ограда и изпращат затворници сред мигрантите. 

В гръцката столица пристига председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който утре с премиера Мицотакис ще посети граничния район в Еврос. Президентът на Франция съобщи, че страната му е готова да помогне на Гърция, за да се избегне хуманитарна и миграционна криза. 
Същевременно напрежението в сирийската провинция Идлиб, заради което Турция обяви, че отваря границите си към ЕС, се покачва.
 
На 5 март в Москва ще се проведе среща между руския и турския президент Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, на която основен фокус на разговорите ще бъде ситуацията в Сирия.