Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Тайип Ердоган ще се срещнат в Истанбул в неделя, съобщи говорителят на гръцкото правителство.

Гърция и Турция, и двете съюзници в НАТО, не са съгласни по редица въпроси от въздушното пространство до морските зони в източното Средиземноморие, миграцията и етнически разделения Кипър.

Очаква се двамата лидери да обсъдят, освен двустранни въпроси, и конфликта между Русия и Украйна.

„В тези трудни обстоятелства в световен мащаб двете страни, въпреки нашите различия, са изправени пред общи предизвикателства по редица въпроси“, каза пред репортери говорителят на правителството Янис Ойконому. "Тези предизвикателства трябва да се разглеждат в логиката на решаване на проблеми, а не на добавяне на нови."

Той добави, че „нашествието на Русия в Украйна промени реалността по отношение на сигурността в Европа, но също така подчерта убедеността на международната общност във всяка форма на експанзионизъм и ревизионизъм“.

След петгодишно прекъсване Гърция и Турция се договориха миналата година да възобновят проучвателните преговори за справяне с различията си в Средиземно море, но досега е постигнат малък напредък.

Ойконому каза, че Мицотакис ще присъства на срещата с Ердоган в "положително настроение", като добави, че позициите на Гърция по двустранните въпроси остават непроменени.