Гуцанов каза ще прави ли БСП правителство с ПП-ДБ

Разговорите продължават, склонни сме да подкрепим експертен кабинет с обединяващи приоритети, каза той

Когато говорим за антикорупционно законодателство, нека да сме малко по-внимателни, защото самият факт на предложение на тази декларация е нарушение на Конституцията. 

Няма такава практика - 3 месеца някой да иска от президента да не връчва мандат. И ако се приемат всичките тези закони, едва тогава да се говори за правителство. 

Това каза Борислав Гуцанов в ефира на bTV относно срещата с ПП-ДБ и предложената от тях антикорупционна декларация по пътя към сформиране на правителство. 

"Тези колеги започнаха с нарушения на Конституцията преди години, сега продължават с ирационални предложения. Факт е, че отидохме на разговори, това е уважение към парламентаризма. Но все пак трябва да сме внимателни, когато се правят изказвания за антикорупция, защото знаете какви неща излязоха при тях", каза още той. 

По думите му БСП води диалог.

"Не е нормално за 3 години да имаме 6 пъти избори. Затова БСП води разговор, но това не са разговори за правителство, това е една декларация, в която не участва и цялата парламентарна група от сложната конфигурация на партии вътре. 

В момента текат разговорите, за да видим какви са настроенията и нагласите. Нашето виждане е, че може да има кабинет единствено на националното спасение, съгласие, експертен кабинет, в който да има няколко важни приоритета", обясни той. 

"Те въобще не говорят за правителство, говорят само за декларацията. Но трябва да има уважение между парламентарните групи", добави социалистът. 

Гуцанов отбеляза, че БСП е готова да подкрепи част от предложените в декларацията закони. 

"Част от тези закони сме склонни да подкрепим, част от тези закони са наши предложения. ПВУ бе гласуван от ЕК, от парламента по повод К-19, след което някой започна да го обвързва с хиляди закони и възможности. От една страна се дават едни пари за възстановяване на икономиката и К-19, а от друга страна се дават за "донос-бонус"", добави той. 

По думите му, няма опасност за изгубим пари по плана, ако не се гласуват всичките закони.

"Не съм много сигурен, че ще загубим парите. Големият проблем е, че редовния кабинет за едната година, която управляваше, не взе нито едно евро. Не може да имаш мнозинство да променяш Конституцията, и да не приемеш нито един жизнено важен закон. 

А в момента ни се предлага: Дайте за ги приемем за три месеца, и ако се приемат, ще имаме кабинет - това не е сериозно", каза Гуцанов. 

"Още повече, че вторият мандат много трудно може да стане. Ако се предложи експертен кабинет, което е нашето виждане с приоритети, които да са обединяващи, да, тогава сме склонни, но не с цената на всичко", обясни той. 

Гуцанов също потвърди за сближаването с Левицата и с президента. Той подчерта и необходимостта от рестартиране на проекта "Белене".