"Учудващо лека преживях нещата около избора на нов шеф на БНБ по две причини. Първата е, че в моята биография няма нищо, от което мога да се срамувам и което искам да крия. И винаги съм готов да отговарям на всякакви въпроси на тази тема. А от друга страна, влизайки в политиката трябва да сме наясно, че не можем да приемаме нещата лично".

Това заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Според него  парите за пътищата не били обвързани с трусовете в коалицията около избора на нов гуверньор на БНБ.

"Моята кандидатура за БНБ стоеше на дневен ред още от първия ден на парламента когато се запознах с Ива Митева и спомена, че с нейната майка са разглеждали биографиите на колегите й и са се питали дали аз ще съм следващият управител. Явно поне в разговорите на някои хора в парламента моята номинация е била въпрос още от първия ден.

Когато започна процедурата ние поддържахме тезата, че тя трябва да стартира, когато имаме възможността да издигнем обща кандидатура, консултирана както в управляващата коалиция, така и с опозиционните партии., защото това е изключително важна позиция и изисква широка подкрепа и ясен мандат", допълни той.

"Периодично в българската банкова система се получават трусове, които струват огромни средства на всички данъкоплатци. Не може да казваме, че в системата няма проблем и в следващия момент една от най-големите банки в страната да фалира и да трябва да платим от джоба си 4 милиарда лева.

Говоря и за последващото разграбване на КТБ, където има много неизвестни, които още не са изчистени и един бъдещ управител на БНБ би могъл да внесе още прозрачност", допълни Гюров.

Той оцени като "екстравагантна" идеята на БСП да се върнат хартиените бюлетини на изборите. 

Първо, аз като участник в изборния процес, не на последните избори, а на предишните за 45-о и 46-о Народно събрание участвах в секционните комисии, това което мога да кажа е, че процесът беше изключително лесен и много добър, и това което видяхме впоследствие, беше че броят на недействителните бюлетини и на проблемите с манипулирания вот не съществуваха. Тоест има причина защо ние държим на машинния вот.

Избори по Мадурски: Висш разузнавач разкри как се правят фалшификациите на вота с машините на Смартматик

Може би някакви части от обществото или хора по-възрастни и които технологично не се чувстват добре с новите технологии, за тях това е проблем, но аз не го видях. Аз бях част от секционна комисия в едно малко село, където имаше много възрастни хора, никой от тях нямаше проблем с използването на машините.

Така че мисля, че на този етап, те се доказаха като един добър начин за гласуване, който улеснява изборния процес, който съкращава изключително много времето, нужно за да бъдат предадени списъците и да бъдат отчетени резултатите, и който прави така, че да няма голям брой недействителни бюлетини.

Това са все положителни страни, които ние бихме подкрепили. 99 % е сигурно, че ние няма да подкрепим такъв закон за връщане на хартиените бюлетини, допълни Андрей Гюров.