Депутатите от “Продължаваме промяната” изненадали коалиционните си партньори със старата, нова идея да направят промени в Изборния кодекс и да се приеме електронното дистанционно гласуване и по пощата, коментираха пред “Труд” народни представители от ДБ и БСП.

Целта била да не се отваря Изборния кодекс, а уж “козметичните промени” да минат през електронното управление.

Опитни юристи възпрели хората на Кирил Петков и Асен Василев поправките да се включат по този начин.

Депутати от ДБ припомниха, че те вече са внасяли законопроект за промени в Изборния кодекс точно за електронното гласуване в 45-ото Народно събрание.

Ревност към идеята на “Промяната” проявили и избраници от ИТН, които припомниха, че още през април месец 2021 г., когато “от ПП още нямало и следа” електронното дистанционно гласуване е минало на първо четене в правна комисия точно по предложение на хората на Слави Трифонов.

От БСП нарекоха електронното гласуване “червена линия” за управляващата коалиция, защото според социалистите така може да бъде компрометирана сигурността при гласуване и отбелязаха, че са препоръчали на ПП да проведат консултации с ЦИК, ДАНС, МВР и т.н., за да не се саботира изборния процес.

Припомняме, че в САЩ гласуването на пощата по време на изборите за държавен глава, в резултат на които Джо Байдън стана стопанин на Белия дом, бяха подложени на сериозни подозрения за фалшификации именно заради гласуването по пощата. Тогава щабът на Тръмп многократно обяви, че благодарение на фалшифицирането на вота по пощата те ще изгубят президентското място. 

Имаше редица твърдения, че по пощата са гласували мъртъвци. Също така имаше сигнали, че неидентифицирани лица обикалят пощенските кутии на хората, за да им крадат бюлетините. Твърдеше се например, че в Уисконсин са гласували 101% от избирателите. Бяха подавани сигнали и за други манипулации, водещи до изкривяване на вота.