Всеки български гражданин, независимо къде живее - в Канада, в Европейския съюз или Турция, има равни избирателни права и никой няма право да му ги отнема - така вицепрезидентът Илияна Йотова определи опитите за промяна в Изборния кодекс, предава БНТ.
 Йотова заяви, че няма информация чия е инициативата за тези промени и би искала да чуе официалната информация на Министерството на правосъдието и на формираната в министерството работна група по различни законови промени.

"Аз информация от тяхна страна кой какво е инициирал и кой какво е написал, нямам", каза тя. На въпрос от страна на президентството дали е имало такава инициатива и натиск Йотова отговори: "Какво значи инициатива? Нали сме наясно, че България е парламентарна република.

И по време на кампанията, и сега, моето твърдо становище е, че никой не трябва си мисли, че България може да има някакъв друг вид устройство, освен парламентарен. Законите се решават в Народното събрание, там се утвърждават.

Да, обществени дискусии може да има всякакви, от най-различни кръгове, от най-различни институции по изключително актуални въпроси за страната, какъвто е и този. Но крайната дума е на българския парламент".