Росен Плевнелиев, който отказа да се бори за втори мандат като президент, основа своя фондация "Решения за бъдещето". Той подписа и споразумение за сътрудничество с фондация "Българска памет", съобщиха от офиса на бившия държавен глава.
Двете НПО-то са подписали споразумението по време на форум във Варна под надслов "България 2017 - 10 години част от ЕС, период на предизвикателства, възможности и научени уроци".

Инициативата е събрала над 200 младежи от историческата ни диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония и България, а Плевнелиев е бил сред специалните гости.

През целия си мандат Росен Плевнелиев подкрепяше инициативата и младите хора често бяха негови гости в президентската институция, се припомнят от офиса му.

Росен Плевнелиев е акцентирал на факта, че България  получава над три пъти повече средства по линия на европейската солидарност, отколкото внася в бюджета на ЕС.

"България е един от нетните бенефициенти сред страните от ЕС. Общите вноски в бюджета на ЕС за предния програмен период (2007-2013 г.) възлизат на над 2,6 млрд. евро, но пък общите разходи от бюджета на ЕС за страната за същия период са над 8,6 млрд. евро", е допълнил Плевнелиев.