"Превръщането на определени медии в инструмент за политическа саморазправа създава заплаха не само за свободната журналистика, но и за гражданското общество". Това се казва в позиция на Прессекретариата на държавния глава по повод на вулгарните публикации, свързани с близък човек до кандидата за кмет на София от "Демократична България" Борислав Игнатов.

"Президентската институция нееднократно е поставяла въпроса за замърсената медийна среда в България и целенасоченото разбиване на професионалните и етични стандарти в българската журналистика", се казва още в позицията.

Ето и целия текст:

"Президентската институция нееднократно е поставяла въпроса за  замърсената медийна среда в България и целенасоченото разбиване на професионалните и етични стандарти в българската журналистика.

Превръщането на определени медии в инструмент за политическа саморазправа създава заплаха не само за свободната журналистика, но и за гражданското общество. Двулична в този контекст е позицията на политици и партии, които публично осъдиха този уродлив подход, но същевременно легитимират „медиите“, които го прилагат, с подкрепа, участие и близки лични отношения.

Надяваме се това да е началото на дебат, който да доведе до оздравителен процес в българската журналистика."

Припомняме, че по темата се изказаха също премиерът Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова.