Ако някой не идва на коалиционни съвети, това са най-често от "Има такъв народ" (ИТН), Слави Трифонов съответно не е идвал, коментира пред журналисти в парламента председателят на Народното събрание Никола Минчев, предава БТА. 

Вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов в пост във Фейсбук написа "Представителите на "Продължаваме промяната" в този кабинет нито се допитват до коалиционните си партньори, нито чуват какво им казват, нито си вземат бележка, а много често правят каквото си искат. И много често това изобщо не е добро за страната". 

Не виждам основание за подобна критика, напротив - стараем се да има диалог, не мога да се съглася, че няма диалог, поне от наша страна, посочи Минчев.

Той се съгласи, че в коалицията се поставят червени линии от партньорите. И допълни, че до момента са се поставяли - в крайна сметка успяваме да намираме баланс, не е лесен този процес, вярваме, че и така ще продължи.

Председателят на НС е убеден, че с разумен подход от всички актуализацията на бюджета ще бъде направена.

Вот на недоверие от страна на ГЕРБ не ни притеснява, това е нормална процедура, коментира още Никола Минчев.

Ако преценят да внесат вот на недоверие, ще го разгледаме, няма нищо притеснително в една законова процедура, обясни той.

Във връзка с ниския рейтинг на НС, според социологическо проучване от вчера (през май 19% от анкетираните оценяват положително работата на парламента, при 24% през април), Минчев заяви, че трябва да бъдат ускорени някои от обещаните ключови реформи.

По този начин да покажем, че наистина действаме и това, което сме обещали, ще го направим - това очакват гражданите от нас, изтъкна председателят на парламента. Ние направихме някои стъпки като закриване на спецправосъдието, предстоят още и вярвам, че когато ги предприеме и се видят реалните резултати, това ще върне доверието в институцията, допълни той.

Никола Минчев очаква в края на този месец или началото на следващия в НС да има законопроект, свързан с реформи в антикорупционната комисия.