Целта на БСП на изминалия 47-и Конгрес беше да се махнат критикарите от партията. Това заяви Илия Божинов по Нова телевизия, който не беше избран в ръководството на левицата на най-висшия форум. Според него БСП е приела слаба програма, в която липсва думата "корупция".
Според Илия Божинов от БСП на конгреса е липсвал спор за конкретни политики и принципи. Той е бил подменен с борбата за личности. Образува се нещо като картел между отделни групи като Софийската, Пловдивската, Варненската и Старозагорската организации, които прокараха техни хора във Висшия съвет на БСП, посочи Илия Божинов. По думите му всичко, което предлага ръководството, се приема само с 4-5 гласа против. Аз и няколкото хора, които критикуваме, бяхме посочени като виновници и като "приятелски огън", който би могъл да попречи на изборите догодина, заяви Илия Божинов.
Той посочи още, че на конгреса не е обсъждана темата за световната икономическа криза, нито за олигарсите, в програмата липсвала думата "корупция". Щом избягваме да говорим за тези теми, значи има нещо болезнено, отбеляза Божинов от БСП. Според него щом всичко е толкова розово в страната, както беше казано на най-висшия форум на левицата, по-добре да отидем на предсрочни избори и да ги спечелим, категоричен бе Илия Божинов. /БЛИЦ