Ние сме демократична държава която не работи с укази, а със закони. Това е работа на следващото НС – да им пожелаем успех, заяви вицепремиерът Илияна Йотова в ефира на bTV.
Относно извънредното заседание в началото на април за наредбата за интеграцията на бежанците, тя каза: "Не знам защо се наложи толкова бързо да се съберат в този извънреден характер, при положение че беше ясно, че тази наредба не работи. Много добре познавам европейската практика в интеграционното обезщетение и казвам, че в началото, когато я видях тази наредба, тихомълком приета, още през август знаех, че няма как да проработи. Държавата избяга от отговорносттите си и прехвърли една тежест, която не е само на местната власт".

Запитана провокативно от водещия Хекимян дали й е тъжно, наблюдавайки трусовете в БСП, Йотова отговори: "Вие ме поканихте като вицепрезидент, няма да е етично от моя страна, седейки отвън, да коментирам процеси,които стават в БСП. Познавам добре националния съвет и знам как им протичат дискусиите, дано успеят да се справят. За мен е по-важно как БСП ще бъде в този парламент и как ще е конфигурацията на другите сили".

"Ние сме почтени хора, това се разбра и от най-върлите ни опоненти. Предвждаха апокалипсис – виждате, че не става. Радев е желан партньор и е Европа, и на различни международни срещи. Ние с него сме екип, споделяме, обсъждаме събития и позиции. Всеки си гледа работата и диалогът е съвсем нормален", каза още тя.

"Почти 10 години съм работила с Мария Габриел, тя е истински работохолик. Много се зарадвах от новината, ще е предложена за еврокомисар. Наистина й пожелавам успех и бих й помогнала във всеки момент", добави Йотова.