Съществува опасност България да блокира процеса по изслушването на кандидатите за генерален секретар на ООН, ако ревизира подкрепата си за официалния кандидат на страната ни Ирина Бокова. Това заяви Илияна Йотова по повод твърденията, че до дни правителството ще номинира за поста Кристалина Георгиева, предаде dariknews.bg.
Това ще е огромен международен скандал, а най-лошият сценарий ще е България да има две номинации, заяви Йотова. Тя съзря участие на правителството в задкулисни споразумения в полза на чужда страна и чужд кандидат.

"Правителството е на път да въвлече България в огромен международен скандал. Силно се надявам, че няма да се стигне до там, още повече че последните стъпки на господин Борисов преди тази нова кампания срещу Бокова бяха в посока на нейната подкрепа. Той подписа няколко писма до лидерите на държавите от Съвета за сигурност на ООН с молба за подкрепа", напомни Йотова.

На въпрос дали България има право и позволява ли процедурата страната ни да оттегли вече заявена кандидатура, Йотова коментира: "Най-лошият възможен сценарий е България да излезе с две номинации. Това може да предизвика ответна реакция сред останалите кандидати, защото ще бъде абсолютен прецедент. Те могат да изтеглят своите кандидати като нелоялна конкуренция, ако щете, като нарушаване на всякакви правила. На път сме наистина да се вземе едно решение, което може да има изключително фатални последици за България като страна и за нейния международен авторитет".

Йотова коментира, че от ясното изявление на Русия, която е сред страните в Съвета за сигурност, разбираме, че дори Кристалина Георгиева да се кандидатира, тя няма да бъде подкрепена от тази страна и това означава, че тази кандидатура е невъзможна. 

"И тогава се задава другият въпрос - България за чия кандидатура работи; какъв е залогът; какви са договорките; какви са задкулисните споразумения. Нека правителството да излезе и да каже отговора на всички тези въпроси, защото в момента, независимо че съм човек от опозицията, не искам да съм на мястото на Борисов, тъй като той няма полезен ход след целия този скандал. Въпреки това е длъжен да излезе и да обясни", коментира Йотова.

Илияна Йотова призова премиерът Бойко Борисов да отговори на въпросите, възникнали след поредната интрига Ирина Бокова или Кристалина Георгиева ще е българският кандидат за генерален секретар на ООН.

Според Илияна Йотова на заседанието на Министерския съвет във вторник казусът няма да има публично решение. Тя смята, че премиерът Бойко Борисов ще проведе разговори с европейските лидери и чак тогава ще има решение.
 

Правилната позиция е България да устои на натиска и да започне да работи за кандидатурата на Ирина Бокова, а не срещу нея, както се случва от началото на официалната й номинация от правителството, посочи Йотова.

По думите й Ирина Бокова все още има шанс да оглави международната организация.