Евродепутатът Илхан Кючюк бе избран за втори път за вицепрезидент на европейските либерали с най-висок резултат. Това е третият избор на г-н Кючюк, като два от тях са с най-висок резултат от всички кандидати.
 
Между 24 и 26 октомври столицата на Гърция – Атина се проведе 40-ия Конгрес на Партията на Алианса на либералите и демократите за Европа под надслов „Мисията възможна. Ренесанс на либерализма”. Събитието събра близо 1000 делегати, които проведоха задълбочени дискусии по важни за бъдещето на Европа теми, сред които опазването на околната среда, ролята на Европа на глобалната сцена и защита на правовата държава.
 


По време на конгреса, бе избрано и ръководство на партия АЛДЕ. След преизбирането на председателя на Ханс ван Баален се състоя и избор за шест вицепрезиденти, на който евродепутата на ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк получи внушителната подкрепа от 84% от гласовете, което го постави на първо място сред всички кандидати.
 
„Резултатът, който получих е преди всичко международно признание за Движението за права и свободи. През годините ние се утвърдихме като най-европейската и най-либерална партия както в България, така и в централна и източна Европа. С работата си в Европейския парламент и либералните институции доказахме, че сме системен и предвидим партньор и може да ни се гласува доверие.


Ето защо, и на предстоящите местни избори в България утре, хората трябва да направят своя осведомен и ценностен избор. Дали да подкрепят политици с ясни програми за развитие и европейска легитимация или да се доверят на ширещия се популизъм без цел и посока”, заяви Кючюк.
 
В Атина ДПС бе представено на годишния конгрес от делегация в състав - Илхан Кючюк, заместник-председател на АЛДЕ и ръководител на делегацията на ДПС в групата „Обнови Европа“ в Европейския Парламент, зам.-председателя на групата „Обнови Европа“ Искра Михайлова, евродепутата Атидже Алиева-Вели и Биршен Ибрямова, изп.-директор на фондация „Либерална интеграция“.


Делегацията взе участие в дискусиите с колеги от либералното семейство и обсъждането на предложените за Конгреса резолюции, както и при избора на ръководство на партия.
 
Приветствия при откриването на конгреса бяха отправени от лидерите на либералното политическо семейство, включително министър-председатели и еврокомисари.