ГЕРБ печелят изборите с 6,7% преднина пред БСП. Останалите три партии, които изпращат свои хора в Брюксел са ДПС, ВМРО и „Демократична България”. Данните са на база 95% от избирателните протоколи, посочва Нова телевизия.
 
Листата на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, получава 30,9% от гласовете на българите. Елена Йончева получава 24,2%. Разликата между двете партии е малко над 120 000 гласа. ДПС заема третото място на изборите. За партията на Мустафа Карадайъ са гласували 12,3% от избирателите. Следват ВМРО и „Демократична България”. С резултат от 7.8% ВМРО отново си осигурява представителство в Брюксел. Свой евродепутат ще изпрати и „Демократична България”. За Брюксел заминава Радан Кънев.
 
Последната официална информация, която Централната избирателна комисия дава е – малко над 26% избирателна активност. При обработени 95% от протоколите резултатите са следните. Три червени пробива. БСП взима гласовете в Добрич, Плевен и Ямбол и изпуска Видин на косъм. ДПС държи 4 града Кърджали, Разград, Търговище, Шумен и все още не е ясно кой ще вземе превес в Пазарджик и Силистра.

Резултатите предизвикаха трусове в някои от партийните централи. 18 часа след първите резултати левицата е готова с равносметката.
 
„Ние загубихме тези избори”, обяви Корнелия Нинова. Причините били както външни, така и вътрешни. Имало нарушения, имало и корпоративен вот. Ниската избирателна активност обаче била шамар за всички партии.
 
„Да си вземем поука - защо всички нас, хората не ни харесват”, коментира Нинова.

Корнелия Нинова хвърли бомба: Ще се явя на избор пред цялата партия! 

Сега тръгват на предсрочни избори, но не парламентарни, както се надяваха, а вътрешно партийни.Нинова предлага извънреден избор на нов председател.
 
„Ще се явя на избор пред цялата партия, заедно със всички други кандидати. Разбира се, че процедурата е свързана с резултата от изборите”, заяви Нинова.
 
Съдбата й ще бъде обсъждана на пленум утре. Решават и за връщането на червените депутати в парламента.
 
За да няма спекулации ръководството предлага новият председател да се избира с нов устав. Право на глас ще има всеки член на партията. Още преди евровота вътрешната опозиция реагира остро на предложената листа и пренареди списъка, а сега първоначалните данни сочат, че Сергей Станишев е получил сериозна преференциална подкрепа.
 
„Гордея се с това, че БСП е партията с най-много преференции, това е правото на всеки да пренареди партийната листа”, заяви Нинова.

Сметките показват, че от 5-то място лидерът на ПЕС може да скочи до втора позиция. 

Борисов с горещ коментар за изборите, захапа жестоко президента! 

 
„Този, който копае окопи между БСП и европейското политическо семейство, се прострелва в краката. Беше ненужно напрежение и то обърка голяма част от нашите избиратели”, заяви Сергей Станишев.
 
ЦИК все още не е оповестил резултатите от преференциалния вот и е възможно в подредбата да има размествания. Но БСП изпраща 5-ма души в европарламента. На този етап това са: Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов, Сергей Станишев, като Станишев е събрал сериозен вот от преференцията и по неофициална информация може би ще се издигне до втората позиция.

Евродепутатите на ГЕРБ ще са с един повече от БСП: Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов.
 
Премиерът Бойко Борисов е с няколко извода след вота. Предсрочни избори няма да има, управляващата коалиция е достатъчно силна, за да продължи да управлява. Във вътрешнопартиен план Борисов подготвя контролен механизъм в ГЕРБ, с който да наказва провиненията в партията. И още един извод - ролята на Цветан Цветанов в ГЕРБ е била силно преувеличена, смята премиерът.
Вместо в партийната централа в София, Бойко Борисов предпочете да говорим пред медиите при строежа на трасета на новата обходна отсечка между Севлиево и Гарово. За да покаже, че подплатява изборните резултати и с реална работа. Докато ЦИК довършваше броенето на гласовете, премиерът продължи да брои километрите от новите пътни отсечки. Този път от Севлиево до Габрово и тунела под Шипка, които ще бъдат пуснати догодина.
„Моят коментар е този: Всеки ден работа, работа и работа”, заяви Борисов.
 
Той благодари на гласувалите за ГЕРБ. „Защото си направиха труда да отидат до урните и да дадат своя глас”, заяви премиерът и заклейми работата на социолозите, които предрекли победа на БСП:
 
„Добре и в прогноза на времето не могат да участват, защото всичко ще е грешно”, каза Борисов.
 
Изводът на премиера за ролята на държавния глава - в предизборната кампания Румен Радев не бил еднаквоотдалечен от всички.
 
„Доволен съм! Щом сме победители при този хейт. Даже ми е много драго за Асеновград, щом толкова искате! Отидоха и Радев, и Корнелия, и се сбраха накуп там. И ги бихме с над 1000”, коментира Борисов.
Освен към президента, критики прозвучаха и към съпартийците му в ГЕРБ. За Борисов изводът от скандала „Апартаментайт” е ясен – партията трябва да се чисти отвътре, като създаде контролен механизъм срещу нарушителите.
 
„Ако ние не създадем вътре в партията нетърпимост, не е нужно в един момент, като стигат при мен нещата, да подават оставки  и да ги гоня”, заяви Борисов.
 
Ясен отговор ще има ли прошка за Цветан Цветанов не последва.
 
„Очевидно е, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов. И тоя залп срещу него, нали, да отстрелят флагмана, така че без него едва ли не ще спечелим изборите. Видяхте, че го изтеглих назад, структурите си работят. Евродепутатите са ни в първи”, коментира Борисов.
 
Очаква се утре той заедно с политическото ръководство на ГЕРБ да направи анализ на резултатите от изборите.
А според президента изборните резултати не може да се ползват за опрощаване на корупционни схеми. Румен Радев призова партиите да направят анализ, какво се случва в България.
 
„Аз вече свикнах да ме пакетират - ако не в партия, в идеология. Това няма как да се получи, защото вие много добре знаете, че моите критики към управлението не са от вчера, не са обвързани с никаква партия, с никаква предизборна кампания. Всяка партия предстои да си направи сериозен анализ. БСП трябва да си направи извод как нейните послания стигат до хората. Има отлив и от ГЕРБ, от ВМРО, и от всички. Все по-отчетливо го забелязвам - това е тенденцията и политици, и анализатори да говорят, че, виждате ли, тези избори могат да бъдат един вид индулгенция за корупционните скандали”, коментира президентът Румен Радев.

Междувременно стана ясно още, че ДПС ще е с трима евродепутати. Мустафа Карадайъ вече заяви, че се отказва. Каква ще е съдбата на останалите - от партията засега пазят пълно мълчание. Следващите избрани в листата са: Делян Пеевски и досегашните евродепутати Илхан Кючук и Искра Михайлова.
 
От ВМРО за Брюксел заминават двама души - досегашният евродепутат Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, който измести с преференция втори в листата Юлиан Ангелов.
Веднага след изборите - напрежение между Патриотите. Волен Сидеров обвини ВМРО в купен вот. А от ВМРО се заканиха да съдят лидера на „Атака”.
 
„Как ще ме погледне в очите Сидеров утре?”, попита Каракачанов.
 
„Как ще го погледна?! Както винаги съм го поглеждал. Разбира се, ще му кажа, че трябва да отслабне”, отговори Сидеров.
 
Поредният рунд от патриотичния раздор дойде, след като ВМРО вкараха двама евродепутати. А Сидеров и Симеонов - нито един, дори бяха изпреварени от независими кандидати. Атаките, според Каракачанов, дошли от Сидеров. Той обаче – отрича. И заговори за купен вот.
Въпреки размяната на словесни бухалки засега никой не говори открито за разтрогване на брака между патриотите.
 
„Състоянието на коалицията, вътрешните взаимоотношения се определят единствено от хората в партията, а не от изборите и опозицията или от желанието на някой, който иска партията ни да се разпадне”, заяви още вчера Валери Симеонов.
 
„Ние имаме споразумение за управлението с трите партии и ГЕРБ и това споразумение трябва да се спазва. Какво минава през мислите, чувствата…това няма никакво значение”, смята Сидеров.
 
11 области, в които всичко е ясно за изборите при 100% обработени протоколи (ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ) 

Радан Кънев заминава за Брюксел, обявиха от „Демократична България”. И обявиха, че искат предсрочни избори. За „Демократична България” резултатът от евровота е успех.
 
„Този резултат ни вкара в А политическата група на България”, заяви Атанас Атанасов.

Искам да благодаря на нашите водачи на листата и преди всичко на Радан, да го поздравя, сигурен съм, че победата е негова”, заяви Христо Иванов.
 
Оттук нататък десните гледат към местните избори. С амбицията да са алтернатива.
 
„Има един много голям извод от тези избори и той е, че БСП алтернатива не може да бъде. Алтернативата, опозицията в българската политика, трябва да бъде различна от бившите комунисти и тогава може да бъде успешна. Нашата задача е да изградим тази алтернатива и тази опозиция”, заяви Радан Кънев.
 
Предсрочни избори също са в дневния ред на „Демократична България”. Според тях опозицията в парламента или не може, или не иска да предизвика нови избори за парламент.
 
Голямата изненада от вота е осъдената на първа инстанция за корупция и бивш кмет на „Младост”Десислава Иванчева. Тя изпревари някои парламентарно представени партии с резултат от 1.6 процента.
 
Любопитен играч се оказа и „Инициативният комитет за Минчо Христов", който изпреварва „Патриоти за Валери Симеонов”, например. Минчо Христов беше независим депутат в 40-то народно събрание.