Вратата за България към Шенген винаги е била открехната. Но само по въздух. Това ни предлагат от 2011 г. Българската позиция е била винаги да сме равни с другите европейски народи и да имаме пълен свободен достъп. В Европа големите разширявания и дебати трудно прокарват своя дневен ред сега.

Това каза Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС/АЛДЕ, по Euronews Bulgaria;

Единият елемент, ако приемем с румънците да сме част от Шенген само по въздух, нямаме гаранции, че няма да имаме още искания. Вторият елемент е, че трябва да имаме гаранции, че в обозримо бъдеще ние ще бъдем приети пълноправно. Аз държа да бъда реалист, гледайки състоянието на съюза.

Трябва да говорим в един глас с румънците. Трябва да говорим по посока на това, че ние искаме пълноправно приемане на страната ни в Шенген.

Трябва да бъдат използвани и активните дипломатически позиции на България и Румъния, както и контактите с бизнеса. Австрия е най-големият чуждестранен инвеститор в България и трети в Румъния. Оставихме страха да вземе превес над рационалните аргументи.

Самият факт, че Нидерландия изпратиха представители у нас, означава, че сме на друго ниво в отношенията ни с Нидерландия. Но трябва да се случат и горните неща, които споменах.

Трябва да говорим публично, включително пред европейските медии. Българският външен министър трябва да говори по-често там. Нима нямаме хора с високо социално положение в Австрия и Нидерландия? Мога да изброя доста такива. Трябва да превърнем тази идея в приоритет на държавно ниво, не на една или друга партия.

В понеделник отивам в Австрия. Ще направим протест пред вътрешното им министерство. Ще покажем нашите аргументи, ще пробваме да привлечем българите и румънците там. Ние не сме друго качество европейски граждани.

Не бива да се отделя България от Румъния. Това ще бъде стратегическа грешка. И двете държави са част от ЕС. Това, че един тир не може да пресече 14 ч. от Русе до Гюргево е проблем на целия ЕС. САЩ изиграха ключова роля в процеса по присъединяване на Хърватия в ЕС.

Европейският парламент ще избира следващата година. Много други избори ще има също.

Няма да се кандидатирам за председател на ДПС. Смятам, че съм фокусиран в друга посока. Към настоящия момент само г-н Пеевски е номиниран за председател. ДПС е демократична партия и всеки ще има право на мнение. Безспорно г-н Пеевски върна големия дебат в българската политика в НС.

Този дебат не може да става задкулисно. България е парламентарна република. Нека да потвърдя още веднъж публичната позиция на ДПС - партията подкрепя Конституционните реформи, присъединяването на България в Шенген и еврозоната. Няма политическа партия в България с толкова сериозна дискусия в тези два съюза.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук