Не смятам, че е лошо качество това някой да бъде избран. Аргументи имаше и в двете посоки . Първоначално имаше намерение да се приеме нов състав на Изпълнителното бюро. След обсъждане се взе междинно решение, което мисля, че е добро. Това заяви в ефира на bTV депутатът от БСП Валери Жаблянов, който е един от четиримата, които остават в партийното ръководство.

Запитан дали се смята за приближен до Нинова, той заяви: "Не, няма неформални контакти на приближеност и неприближеност. Тук говорим за политически контакти".

Относно вчерашното изказване на Миков, че има чистка в БСП, Жаблянов каза: "Михаил Миков има достатъчен опит и може да прецени по най-добрия начин как категорията вярност изглежда в политиката. Той има какво да добави и да каже какво има предвид".

"Тук не говорим за чистка. Такава може да се направи в партия с централизирана система на партийно изграждане. Това е различно от промяна в Изпълнителното бюро", добави той.

Жеблянов коментира и твърдението, че Гергов се е почувствал под натиск, заяви: "Ако се е почувствал под натиск, трябва да му имаме доверие. Аз присъствах на пленума и имам друго мнение. Той бе поставен в ситуация, в която нямаше как да продължи да изпълнява функциите си. Развоят на събитията в БСП бе следствие на събитията извън, а не вътре в партията".