Традицията в Куба повелява първородният син да бъде кръстен на баща си или на дядо си. Когато през 1949 година се ражда Фидел Анхел Кастро Диаз-Баларт, той е кръстен и на баща си Фидел – тогава не много известен, но с амбиции в политиката юрист, и на дядо си Анхел – испански имигрант, превърнал се в заможен земевладелец в Източна Куба, разказва Би Би Си по повод смъртта на сина на кубинския диктатор на 1 февруари.
Докато растял, хората умилително го наричали Фиделито. Името се запазило, дори след като баща му се превърнал в едно от знаковите лица на 20 век, а самият Фиделито станал ядрен физик.
 
Въпреки популярността си, Фидел Кастро останал изключително дискретен по отношение на семейството си до смъртта си през 2016. Първото голямо решение, касаещо сина му, той взел докато се готвел за революция. Вече разведен с майката на Фиделито – Мирта Диаз-Баларт, Ел Команданте уредил синът му да го посети докато бил в изгнание в Мексико и кроял планове за сваляне на режима на Батиста в Куба. Проявявайки типичния си безкомпромисен характер, Кастро просто отказал да върне сина си на майка му. По същия начин той настоявал Фиделито да получи образование в Съветския съюз, вместо при майка си в Испания или САЩ.
 
След смъртта на Фиделито, много хора се опитват да си представят какво е да си син на Кастро, сравнявайки го с това да си дете на рокзвезда или холивудска знаменитост. Фигурата на Кастро, обаче, не би могла да се побере в тези критерии. Затова и от Фиделито никога не се е очаквало да стане като баща си. По всичко личи, обаче, че постоянното сравняване е било голям стрес за него. Дори когато станал успешен ядрен физик, никога не успял да се отърси от сянката на баща си.
 
Веднъж Ел Команданте дори го уволнил като ръководител на кубинската ядрена програма за „некомпетентност“, демонстрирайки, че е готов да се разправя дори със семейството си в името на революцията.
 
Става ясно, че семейство Кастро Диаз-Баларт е било драматично разделено на идеологическа основа. След развода майката на Фиделито – Мирта, се мести в Испания. Нейният брат Рафаел Диаз-Баларт е бил политик в правителството на Батиста и е екзекутиран от Кастро. Днес двамата му сина – Линкълн и Марио, са законотворци в американския щат Флорида, поддържащи твърда позиция против управлението на Кастро. Те са първи братовчеди на Фиделито, но никой от тях досега не е изказал публични съболезнования за смъртта му.
 
След продължително обучение в СССР Фиделито се превръща в образован мъж, свободно говорещ английски, руски, френски и испански. Смятан е за един от най-добрите учени в областта си. Трагичната му смърт – самоубийство след безуспешни усилия за борба с тежка депресия, се случва само година след смъртта на популярния му баща.
 
Самоубийството е тема „табу“ в Куба. Смятано за „антиреволюционна постъпка“, за него се съобщава много по-рядко, отколкото в действителност се случва.
 
Вероятно в крайна сметка Фиделито Кастро ще бъде запомнен като човек, направил всичко възможно да си изгради собствено име, въпреки непосилната тежест на онова, което вече му е било дадено.

Превод и редакция: БЛИЦ