През следващите дни вниманието на обществеността ще се съсредоточи върху една тема – инаугурацията на руския президент. На Владимир Путин му предстои четвъртата му такава процедура, но през тази година, както пишат медиите, могат да се очакват някои новости. Кой ще можем да видим в залите на Кремълския дворец на 7 май 2018 година и какво са подготвили по този случай в администрацията, пише руското издание „Московский комсомолец“, в материал, представен без редакторска намеса.

Оценявайки значимостта на символизма в голямата политика, много експерти внимателно следят за всякакви изменения в протокола и промени сред поканените. Точният списък на всички „свидетели“ на клетвата на Путин може да узнае само в деня на инаугурацията, но някои известни личности вече обявиха намерението си да посетят Кремъл на 7 май. Очаква се присъствието на бившия италиански премиер и лидер на партията „Форца Италия!“ Силвио Берлускони. В пресата често отбелязват прекрасните лични отношения между Путин и Берлускони и последният е определян като, нито повече, нито по-малко, от лобист на руските интереси в Европа. Но с това име не завършва списъкът на поканените европейци, на инаугурацията, с голяма доза вероятност, ще може да бъде видян бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер.

Вече стана известно, че на тържественото мероприятие в Москва не е бил поканен президентът на Сърбия Александър Вучич. Но на 7 май сръбският държавен глава ще е на визита в Турция, където има планирана среща със своя колега Реджеп Таийп Ердоган. От това може да се направи извод, че Ердоган също няма да бъде в Кремъл по това време. Любопитно е, че преди време в медиите се твърдеше, че президентът на Република Сръбска Милорад Додик е получил покана от Москва. Независимо дали това е истина или не, Додик, най-вероятно, ще си остане в родината, тъй като в този момент в Република Сръбска ще празнуват традиционния празник Слава. Освен това, австрийският канцлер Себастиян Курц няма да дойде на инаугурацията на избрания президент на Русия. От ведомството на федералния канцлер обясниха, че той няма време. Също така до момента не се знае със сигурност дали лидерите на Беларус и Казахстан ще дойдат лично да поздравят руския президент на 7 май.

Освен известните политици в залите на Кремъл в първия понеделник на месец май ще бъдат културни дейци и лица от шоу-бизнеса. Според информациите в някои медии се очаква пристигането на холивудския актьор и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер.
„Мисля си, че не си струва да се очаква нито един от световните лидери на инаугурацията, - коментира пред „МК“ политологът и генерален директор на „Института за политически изследвания“ Сергей Марков. – В Москва се отнасят с разбиране към техния страх. Повечето лидери се боят от американците, страхуват се от отмъщението на американците за това, че ще дойдат на инаугурацията на Владимир Путин. Това в момента е по-скоро вътрешен руски въпрос. Аз лично очаквам, че вече след 7 май ще се състоят визитите в Москва на Александър Лукашенко и Нурсултан Назърбаев. След тях, мисля си, ще посетят Русия и молдовския лидер Додон, и президентът на Азербайджан Алиев. Ще има сериозни срещи, но не и на самата инаугурация, а по-скоро след нея“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Канал 3