След извънредна среща късно снощи в Стросбург, премиерът на Великобритания Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обявиха допълнителни правни гаранции за Великобритания по сделката за развода. Остават часове преди ключовото второ гласуване на сделката в Камарата на общините в Лондон.
 
След извънредна тричасова среща късно снощи в Страсбург Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер дадоха извънредна пресконференция, на която обявиха, че са постигнали компромис за Брекзит.
 
Тереза Мей призова Камарата на общините да подкрепи сделката за Брекзит, а от своя страна Юнкер заяви, че ревизията е втори шанс и че трети няма да има.
 
Основните два акцента след ревизирането са, че Великобритания ще може да напусне както Митническия съюз, така и единния пазар на ЕС, когато прецени. Освен това, до декември 2020 г. Лондон и Брюксел ще трябва да намерят алтернатива на предпазния ирландски механизъм.
 
„Премиерът и аз договорихме правнообвързващ инструмент, който ще бъде част от споразумението за оттегляне. Той ще осигурява разяснение и правни гаранции свързани с т. нар. предпазен механизъм“, посочи Юнкер.
 
„Депутатите бяха категорични, че са нужни гаранции, свързани с предпазния механизъм. Днес ние ги осигурихме. Сега е време да бъдем заедно, да подкрепим подобрената сделка за Брекзит, и да изпълним волята на британския народ“, каза Мей.
 
Веднага след като ревизията беше обявена, последваха разнопосочни реакции. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, призова документът да бъде отхвърлен. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова Великобритания да подкрепи тази сделка.
 
Консерваторът Майк Пенинг, гласувал първия път против сделката на Мей, заяви, че сега вече е готов да я подкрепи. Но друг по-краен брекзитър Стив Бейкър заяви, че първо ще изчака да чуе какво ще кажат за промените правните експерти, но на пръв поглед промените изглеждат по-скоро козметични.
 
В подобен предпазлив дух се изказаха и северноирландските юнионисти, които осигуряват парламентарното мнозинство на премиера. Техен говорител изтъкна, че постигнато ще бъде подложено на щателен анализ, параграф по параграф, преди да произнесат присъдата си.
 
Според политическия кореспондент на Би Би Си Крис Мейсън "това може в огромна степен успешно да убеди много хора и въпреки всичко сделката пак да не бъде одобрена". "Явно всички с нетърпение ще изчакат правната интерпретация на юридическия съветник на правителството Джефри Кокс и на правните съветници на отделните групи, преди да решат как ще гласуват“, добави той.

Юридическият риск Великобритания да остане задръстена в търговските споразумения на Европейския съюз след Брекзит „остава непроменен“, заяви обаче преди минути Главният прокурор на Великобритания Джефри Кокс. От това става ясно, че надали последната сделка на Тереза Мей, договорена в понеделник с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Страсбург, ще бъде одобрена от депутатите в британския парламент.

Главният прокурор Джефри Кокс заяви, че постигната в последния момент договорка „намалява риска“ от това, Великобритания да бъде задържана „против волята си и за неопределено време“ в споразумението за границата на Ирландия. Но, „юридическият риск остава същият“ Лондон да няма правни лостове да излезе от Съюза без одобрението на Брюксел.

В позицията си, цитирана от британските медии, прокурорът допълва, че Великобритания и ЕС е много вероятно да постигнат споразумение по време на преходния период, ако покажат необходимото усърдие, гъвкавост и добра воля. Но според Кокс "правният риск" от безсрочно запазване на предпазния механизъм се запазва, тъй като Лондон няма международни правни инструменти за напускане на договореностите.

Становището на Кокс, че правният риск остава непроменен означава, че сделката на Мей няма никакъв шанс да бъде прокарана в парламента - мъртво родена още преди да бъде внесена в законодателния орган, коментираха експерти.

Πayндът ce cpинa във втopниĸ, веднага cлeд ĸaтo глaвният пpoĸypop и пpaвeн cъвeтниĸ нa ĸaбинeтa Джoфpи Koĸc зaяви, чe нoвoтo cпopaзyмeниe мeждy Beлиĸoбpитaния и Eвpoпeйcĸия cъюз нe нaмaлявa пpaвнитe pиcĸoвe зa Ocтpoвa.

Бpитaнcĸaтa вaлyтa изтpи пocтигнaтoтo пo-paнo пocĸъпвaнe и ce cpинa c 0,72 пpoцeнтa дo $1,30585. Eвpoтo пocĸъпнa c 0,88 пpoцeнтa дo £0,86246. Зaгyбитe cpeщy япoнcĸaтa йeнa и швeйцapcĸия фpaнĸ ca cъoтвeтнo 0,64% и 0,97%. Индeĸcът FТЅЕ 100, opиeнтиpaн cилнo ĸъм изнoca, ce пoĸaчи.
 
Гласуването в британския парламент е късно тази вечер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ