"Сиела Норма" е информирала ЦИК, че при посочена прогнозна цена за доставка на още 1500 машини за вота на 11 юли, не може да участва в процедурата, пише Монитор бг.

Причината е, че предвидената сума е недостатъчна. Това стана ясно на заседанието на ЦИК, на което присъства и изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

ЦИК обяви поръчка за 6,5 млн. лева без ДДС, което на практика означава, че пределната цена трябва да стигне до 7,8 млн.лева.

Сега обаче Тодоров коментира пред ЦИК, че за доставката на 1500 машини, както и разходите за софтуер, флаш памет, ролки, смарт карти, логистика и други дейности, нужната цена е 15,26 млн. лв, а не заложената от ЦИК 6,5 млн.лева.

По думите му причината, е че производителят "Смартматик" е дал със 75% по-висока цена за производство на една машина спрямо тези за вота на 4 април.Аргументите пък били - кратките срокове за доставка и по-малкият брой машини.

Цената се оскъпявала и заради това, че машините трябва да бъдат доставени с въздушен транспорт, а не по море, което е 7-8 пъти по-евтино.

Отделно от това ще трябва да се доставят и машини за секциите в чужбина.  

Така сметката на "Сиела Норма" полазва, че само устройствата ще струват 8,75 млн. лв. За всичко останало като софтуер, картите с които самите избиратели гласуват, хартията за разписките, които машините пускат, ще са нужни 6,5 млн. лева.

Отделно от това не са включени и банкови лихви, тъй като "Сиела Норма" по думите на Тодоров ще се наложи да тегли кредит.

По време на заседанието шефката на ЦИК Камелия Нейкова уточни, че цената е била определена въз основа на данните от стария договор за доставка на 9600 машини.

Членовете на ЦИК пък попитаха защо се налага наново да се направи софтуер, вместо само да се доработи десегашния, както и нямал ли резерви ролки и флаш памети.

На свой ред от "Сиела Норма" заявиха, че US паметите от старите машини се пазят за ЦИК, което означава, че за вота на 11 юли ще трябват по още 2 USB памет за всяка машина.

"Държавният бюджет е с приоритет и това е предвидената сума. Веднъж казвате 9 млн. лв., после казвате 15 млн. лв. В крайна сметка ЦИК е взела това решение и стои зад него. Оттук нататък ще търсим решение в случай, че откажете да участвате в процедурата", заключи Нейкова.