Инспекторатът към ВСС ще има достъп до банковата тайна на магистратите, който са декларирали съгласие. Това предвиждат поправки в закона за съдебната власт, които депутатите приеха на първо четене. Промените бяха приети на първо гласуване с 96 гласа "за", само 2-ма бяха "против", а други 41 се "въздържаха".

Изрично се регламентира получаването на данните от Инспектората, като това ще става чрез информационната система на БНБ. Така те ще имат достъп до за номерата на банковите сметки, техните титуляри, лицата, упълномощени да се разпореждат със сметките, както и данни за лицата, наели банкови сейфове.

По този начин Инспекторатът ще е задължен да иска от съда разкриване на банкова тайна само за онези магистрати, които не са декларирали писмено своето съгласие за достъп до данните, нужни за проверка на имотните им декларации. За тази цел се предвижда компетентният съд да е районният съд по постоянния адрес. Така, ако някой съдия, прокурор или следовател откаже да даде съгласие, тогава Инспекторатът ще иска разрешение за разкриване на банковата тайна от съответния районен съд.

От три на шест месеца се удължава и срокът за извършването на проверката на имуществените декларации на магистратите.

Предвиждат се и санкции за неподаване на декларациите в срок за тези лица, които вече не са магистрати, но са останали задължени да подават декларации.

С поправките се ускоряват и конкурсните процедури за избор на административни ръководители. Предвижда се срокът за изготвянето на комплексна оценка на съдия, прокурор или следовател и конкурсите към съответната колегия на ВСС да тече от откриване на процедурата с решение на комисията по атестиране.

По време на дебатите от БСП заявиха, че няма да подкрепят промените и ще се въздържат при гласуването. Според социалиста Тодор Байчев те се опасяват, че така се изземват функциите на районния съдия. БСП са против и отпадането на извънредното атестиране. Според Байчев по-скоро трябва да се помисли за увеличаване на капацитета на атестационната комисия.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък обясни, че промените са резултат от продължителната работа на работна група в правосъдното министерство, в която са участвали представители на прокуратурата, ВСС и съдилищата.