"Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен никога не би поискала отстраняването на техническото оборудване на журналисти". Това заяви говорителят на Еврокомисията Мина Андреева в отговор на въпрос на АЕЖ-България за демонтираните микрофони по време на съвместна пресконференция на българския премиер Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен в МС по време на официалната й визита в София на 30 август


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Демонтирането на микрофоните за брифинга предизвика опасения, че правото на журналистите да изпълняват професионалното си задължение да задават въпроси, е било умишлено ограничено.

Борисов направи интимно признания за Урсула фон дер Лайен СНИМКИ


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

В отговора до АЕЖ, Андреева пояснява, че срещата с журналисти у нас е преминала в същия формат, както и предишните визити на все още невстъпилия в длъжност председател на ЕК във Франция, Италия и Испания.

Шефката на ЕК: Бойко, за мен е важно... ВИДЕО

Тя е била с кратки изявления без въпроси и отговори. От ЕК обясняват това с ограниченото време по време на визитите и факта, че все още няма официално взети решения относно състава на новата Комисия.

При определяне на екипа той ще бъде представен при пълна прозрачност в залата за медии на Комисията и ще има време за всички въпроси, които журналистите имат, заяви говорителят на ЕК.

По думите й фон дер Лайен "твърдо застава зад свободата на медиите и правото на журналистите да упражняват правото си на свободно изразяване".

След като в социалните мрежи бяха публикувани снимки от демонтираните микрофони за изявленията, от пресслужбата на Министерския съвет заявиха в петък, че форматът на изявленията е съгласуван между екипите на премиера и на новоизбрания председател на ЕК. 

Снимка 440709
Снимка: Фейсбук

Служителите на премиера Бойко Борисов обясниха демонтираните микрофони като съобразяване "изцяло с предложението на своите гости - преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изявленията, без въпроси от медиите".

"При провеждането на брифинги и пресконференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато се предвиждат само изявления и официалните лица настояват изрично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, защото не могат да бъдат изключени заради смущения в останалата част на озвучителната система", съобщиха тогава от МС.