За съжаление страните-членки понякога се опитват да решават въпросите самостоятелно. Очакванията на обществата в отделните страни предизвикват такива реакции, но това не е най-успешния вариант. Специално що се отнася до кризата, била тя енергийна, икономическа или пандемична, отделните опити на отделните страни са обречени на неуспех. Много по-добре е да се обединят усилията на страните членки, 

Това заяви евродепутатът и кандидат за вицепрезидент на ДПС Искра Михайлова в ефира на БНТ. 

"Като че ли пропуснахме в България да отбележим факта, че ЕК още преди месец излезе със специално съобщение, което включва варианти на реакции на европейски, регионално ниво. Тя даде възможност на страните членки да се ориентират и да видят кое работи за тях. Но България беше ангажирана с избори", каза още Михайлова, коментирайки европейските усилия за преодоляване на тежката ситуация. 

По думите ѝ, на европейско ниво мерките са обединени доставки на газ, за да се преодолее надпреварата в цените и качването на цените заради появата на страните едновременно на пазара с цел зареждане на хранилищата в страните членки, за да има сигурност през зимния период, схеми за подпомагане на бизнеса, освобождаване на изискванията за държавните помощи, като се стигне и до схеми за подпомагане на обикновените домакинства. 

България обаче все още не е определила какво означава енергийна бедност, подчерта Михайлова. 

В Плана за възстановяване е написано, че тепърва ще се определя значението на енергийната бедност. Така много трудно бихме подпомогнали хората, които имат нужда сега. Като че ли енергийните помощи също се очертават да бъдат проблем, отбеляза тя. 

Михайлова отбеляза, че за решаването на проблема с енергийната бедност е необходимо да има действащи парламент и правителство. 

По думите ѝ, нейната партия ще подкрепи всякакви инициативи в тази насока. 

"Винаги сме казвали, че ДПС е толкова близо до своите избиратели, че когато става дума за мерки, които биха облекчили живота на нашите избиратели, разумният подход ще бъде подкрепен", поясни тя. 

Говорейки за бюджета на ЕС за следващата година, тя каза, че това е най-луксозният и богат бюджет, гласуван от ЕП. Близо 170 милиарда и близо 140 милиарда по следващото поколение за подпомагане.

"Парламентът успя да наложи своето виждане за увеличаване за бюджета по ключови програми като "Хоризонт Европа" за научните изследвания, програмата "Здравеопазване", която ще подпомогне набавянето на ваксини.

Вътре в бюджета влиза и разпределението на средства между страните членки за изпълнение на оперативните програми по структурните фондове. България като че ли няма много да се радва на този бюджет.

Тъй като нашият План за възстановяване не е одобрен, ние не можем да очакваме плащания по него, оперативните ни програми не са договорени, не ги виждаме да се обсъждат в обществото. И отново се връщаме на вътрешнополитическия дневен ред, необходимо е правителство", коментира Михайлова.

Евродепутатът смята, че България няма да загуби средства, просто няма да ги получи. Необходимо е страната да бъде проактивна, за да може да се включи в тези процеси.

Михайлова каза още, че в момента Европейският парламент работи по голям законодателен пакет от 14 законодателни досиета, които определят политиката на ЕС във връзка с намаляването на емисиите с 55% към 2030 г.

"Взимането на решения за мините и въглищните централи е много важно и изисква бързо решение с всички придружаващи го социални мерки", допълни още Михайлова.

Това което я смущава в Плана за възстановяване и устойчивост е, че той отговаря на базовите изисквания, но обръща голямо внимание на подготовката на стратегии, планове, на инвестиране в нови административни структури. Михайлова смята, че трябва да има редакция на плана.

"Загубихме една година, вече се чудим се как да подкрепим бизнеса. Колебаем се между една позиция и друга", допълни още Искра Михайлова.