Състоянието на пострадалите в катастрофата на магистрала "Струма" е добро. Предложили сме да бъдат лекувани, докато се налага, тук. Когато медицинското им състояние позволява, ако искат, могат да бъдат транспортирани в Скопие. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред bTV.

"Медицинските хеликоптери са заложени в Плана по устойчивост и развитие. Може да се стартира изграждането на площадки и закупуването им още след нова година. Би трябвало България да има въздушноспешна помощ. Средствата са осигурени, парите ще бъдат одобрени и МС трябва да си свърши работата", каза той.  

Кацаров изтъкна, че здравната част от Планът по възстановяване е изключително добра, дори я нарече "може би най-добрата в целия план".

"От две седмици има спад в броя на заразените без да се пристъпва към локдаун. Проблем може да възникне и нивата да се задържат заради изборите. Много хора влизат в тесни помещения, срещат се. Силният спад може да се забави заради това, което се случи на изборите. Ситуацията е под контрол. Броят на хоспитализациите намаля с 1500 души. Смъртните случаи няма да намалеят. Те следват с около 15 дни броят на заболелите", обясни министърът.  

"Единият фактор за смъртността у нас е, че "Делта" се разпространява лесно и удря по-тежко. 90% от починалите са неваксинирани. Шансът е 10-20 пъти по-голям, отколкото ако си ваксиниран. За да бъдат извършени реформи, трябва да има Народно събрание", посочи той. 

Според него, пандемията изисква незабавно да се направят реформи и тя е причина да се направят, а не основание да се отложат. 

"Хубавото е, че след въвеждането на Зеления сертификат, се увеличи броят на ваксинираните. Има положителни новини в последните седмици. В момента са ваксинирани 1,7 млн. души със завършен курс на ваксинация. При сегашния темп на ваксинация, може да се пресметне, ако се задържат тези темпове. Чака ни още много време", каза Кацаров. 

Той разкри, че здравният сертификат в САЩ е едно листче, написано на ръка, с печат и подпис. Това създава сериозни проблеми у нас и в други страни в Европейския съюз.

"Говорих с г-жа Мустафа и търсим решение на проблема", обясни Кацаров.