Парламентът ратифицира протокола за присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. В пленарна зала гласуваха 140 депутата, от които всички бяха "за".

Няма "въздържали се", нито такива, които са "против". 

БСП не се появи на днешното заседание в народното събрание, на което почетен гост бе председателят на македонския парламент Талат Джафери.





Председателят на ПГ ГЕРБ обяви днешният ден за исторически за България и Северна Македония.

„НАТО ще даде допълнителна сигурност, НАТО ще гарантира и изпълнението на усилията за бъдещо членство в Европейския съюз. След като Македония и Западните Балкани имат европейска перспектива, ще има и повече икономика и бизнес. Вие ще бъдете подкрепяни във всяко усилие за утвърждаването ви като надежден партньор в НАТО и за бъдещото ви европейско членство“, обърна се Цветанов към председателя на Събранието на Северна Македония Талат Джафери.

"Днес еднолично решение на лидера на Корнелия Нинова и страха в парламентарната група не даде възможност на всички демократично мислещи депутати от опозицията да участват в дебата. Много е тревожно, че днес БСП отсъства. Въпреки това мога да кажа, че те са имали отговорна позиция, когато се касае за европейската перспектива на Западните Балкани", категоричен бе Цветанов. 

„Много е жалко, когато вътрешни политически караници допринасят за имиджа на страната ни и на парламента. Не е нормално избирателите да са гласували да имат свои народни представители и те да отсъстват от важен дебат, който може да ни направи по-силни. Северна Македония да усеща подкрепата на 44-тия парламент. Не приемаме ултимативното поведение и нарцисизма, който има в лидерството на БСП. Призовавам колегите от БСП да бъдат искрени към избирателите си. В политиката страхът води до загуба на обществено доверие. По-добре оставете парламентарно представените партии да участват активно и в европейския дебат“, завърши той, обръщайки се към БСП.