22-членната делегация на Северна Корея пристигна в Южна Корея с частния самолет на Ким Чен Ун "Илюшин 62". Машината се приземи на летище Инчхон, близо до Сеул, съобщиха световните агенции.
За първи път член на управляващата фамилия в Пхенян стъпва на южнокорейски земя след края войната между двете Кореи през 53-а.
 


Става дума за Ким Йо-чен, влиятелната 30-годишна сестра на лидера Ким Чен-ун. Образована в Швейцария, тя не само представлява брат си, но и отговаря за пропагандната дейност на партията. Именно от нея се очаква евентуално важно послание към южнокорейския президент.
 


По протокол севернокорейската делегация се води от 90-годишния Ким Йон-нам, шеф на Президиума на Върховното народно събрание или парламента в Пхенян, най-високопоставеният представител на Севера, пристигал някога на юг. Сред посрещачите беше южнокорейският министър на обединението.

 

Камерите запечатаха ръкостискането между ръководителите на двете Кореи, на приема преди откриването на игрите. Южнокорейският президент Му Дже-ин посрещна близо 200 гости, сред тях и краля и кралицата на Холандия, както и японският премиер Шиндзо Абе, който е говорил със севернокорейския представител.
 
За разлика от него, американският вицепрезидент Майк Пенс се появи за кратко и избегна среща с пратеника на Пхенян. Очакваше се двамата да бъдат настанени един срещу друг на масата.
 
Посещението на севернокорейците ще продължи три дни.
 
Ким Еуи-киеом, говорител на президента на Южна Корея: „Президентът Мун ще се срещне със севернокорейските делегати на 10 февруари и ще има официален обяд с тях“.


(Снимки: Getty Images/ Guliver)

Ръкостисканията продължиха и на церемонията по откриването на Олимпиадата в Пьонгчанг. Му Дже-ин поздрави лично сестрата на севернокорейския лидер, която беше настанена един ред зад вицепрезидента на САЩ. Въпреки това Майк Пенс остана с гръб към нея и отново отказа да подаде ръка.
 
Майк Пенс пропусна и официалната вечеря, на която трябваше да седи
на една и съща маса със севернокорейски официални лица, включително и церемониалният лидер на Северна Корея Ким Йънг-нам, предава BBC. Според информация от местни медии, Пенс и Ким Йънг-нам са се засекли
за малко, но двамата са направили всичко възможно да не се поглеждат.
 
Съгласно разпространената информация, вицепрезидентът е прекарал само пет минути в залата на официалната вечеря, дадена от южнокорейският държавен глава Мун Дже-ин. Пенс също така е отказал да се ръкува с Ким Йънг-нам, за разлика от японския премиер Шиндзо Абе и президента на Южна Корея.