Не мога да си обясня защо Кирил Петков ще ходи в Скопие. Държавата, която трябва да влезе в ЕС, е Северна Македония. Нека да си представим това като акт на добра воля. Не знам защо тези въпроси попадат в ръцете на хора, които нямат компетентност по македонския въпрос, казва Войн Божинов пред БНР.

Тук не става въпрос за два реактора, а за историческата ни памет. Грубото посегателство, което се прави към нея, е отблъскващо. Ние трябва да кажем на приятелите ни в Брюксел и Вашингтон, че подобна търговия трябва да престане. Сега трябва да си проличи дали имаме дипломация, или калинки. Трябва да намерим баланса за това, Северна Македония да остане държава, но в същото време да не губим историческата си идентичност.

Евродепутатите в Брюксел да кажат какво искат точно. С приемането на Албания и РСМ ще влезе една голяма маса мюсюлмани. Тогава се получава парадокс. Нека да се каже какво точно е Евросъюзът". Това заяви пред БНР историкът Войн Божинов.

"Ние търгуваме облага срещу национална идентичност, ако става въпрос за "Шенген". Безвизовият режим за САЩ пък не решава нищо. Винаги може да ви върнат и със зелен паспорт. Нашето правителство трябва да има инстинкт за политическо самосъхранение", каза още Войн Божинов.