Парламентът включи в програмата си за днес проект на решение за създаване на временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Предложението за включване в програмата за днес направи народният представител от "Има такъв народ" Павела Митова. То бе гласувано със 129 гласа "за", 41 - "против" и четирима "въздържали се".

В подкрепа на предложението гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" и един депутат от "БСП за България". Против бяха народните представители от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Уважаеми г-н председател в оставка", обърна се депутатът Венко Сабрутев (ПП-ДБ) към Росен Желязков и изтъкна, че това, което е гласувало Народното събрание противоречи на правилника. Сабрутев каза още, че само през последната седмица Агенция "Митници" е хванала 170 кг кокаин и 108 кг марихуана. Вие пазите наркобизнеса, обърна се Сабрутев към депутатите. 

Председателят на Парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов предложи заседанието днес да продължи до изчерпване на точката, която бе включена в програмата за днес по предложение на ИТН. Предложението бе гласувано със 123 гласа "за", 39 - "против" и четирима - "въздържал се". 

Припомняме, че Държавната агенция Национална сигурност и Антикорупционната комисия проведоха операция на територията на София и страната. Извършиха обиски в кабинета и дома на шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, а след това я изведоха за разпит. По първоначална информация се разследва организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и пране на пари.

Както БЛИЦ съобщи, седем души са задържани за 24 часа след акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция „Митници”. Сред тях са директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук