Ние искаме ВНС, а не веднага промяна на държавното устройство. Това заяви в ефира на БНТ политикът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов.

„Именно такова ВНС може да смени устройството на страната. Има много позитиви в такава промяна. За първи път ще виждаме трите власти абсолютно независими. Те ще могат да функционират напълно независимо, защото през последните години видяхме как различни премиера употребяваха за собствени цели функциите на НС. Конституцията много пъти е нарушавана в последно време“, констатира той.

„Служебните кабинети в момента и президентът Румен Радев спазват Конституцията. Не мисля, че на тях им се иска държавата да е в криза. Влязохме в процес от избори в избори и в последните две години този служебен кабинет взима важни решения, защото народните представители бяха неспособни“, подчерта Балабанов.

Според политика президентството е именно институцията с най-голямо доверие сред населението и именно заради това предложението на ИТН е такова.

„ИТН може да влезе в бъдещия парламент и да е незаобиколим фактор. Искам да оправдаем този път очакванията на хората. Принципно времето разкрива истината и това, че ние не бяхме част от 48-то НС донякъде ни помогна. Хората имаха достатъчно време да се убедят, че политическите партии, които вкараха, тотално сринаха гласуваното им доверие“, смята политикът.

„Последният парламент дори не можеше да си избере председател“, припомни Балабанов.

Той припомни, че иска картите да се поставят на масата, да има единомислие и работа за работещ парламент:

„Искаме да гарантираме на българите работещ парламент, който да приеме редицата закони, които бяха спрени – законите по Плана за възстановяване, за влизане в Шенген. Много партии задкулисно играеха собствените си игри и това не им се получи в този парламент. Затова е важно да вървим към смяна на политическия модел“, каза още той.

Балабанов коментира мотото на ПП и ДБ, че те са добрите, а останалите лошите:

„Това е най-грозното послание от хора, които се показаха пред българите, че са лицемери. Ако вие не сте гласоподавател на ДБ и ПП значи сте лош човек, така ли? Не може по този начин да говориш за себе си и да нямаш реална представа за себе си. Това е скандално и няма да донесе такъв позитив, какъвто се опитват да извлекат тези „сили““, заяви Балабанов.

„Хората разбраха как изглеждат тези политици и имаха време да ги оценят. Те продадоха българския национален интерес, виждате какво се случва в РСМ“, каза той.

По думите му случилото се вчера в РСМ показва, че хора там не пускат български граждани, а български граждани са плащали с живота си в тази земя.

Той подчерта, че РСМ няма да е член на ЕС, ако ИТН е в следващото НС, ако не изпълни обещанията си.

"Петков не зачиташе официалния си министър тогава в лицето на Теодора Генчовска. Той слушаше какво му се нареждаше задкулисно, а не слушаше народа и президента си", подчерта Балабанов и припомни, че миналата седмица един българин е щял да бъде убит.

„Листите по закон все още има време да бъдат уточнени. Слави Трифонов стартира публичните си участия преди седмица, всички го видяхте. Имаше пресконференция, на която той отговори на много въпроси. Той сам ще реши дали да участва в листите“, каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук