Народното събрание да не заседава всяка седмица, а да мине в режим на гласуване на сесии, както работи например Европейския парламент. А постоянно да работят комисиите по проектозаконите.

Тази идея от 41-ото Народно събрание е предложила по време на обсъждането на новия Правилник за работа в парламента председателят на 46-ото НС Ива Митева. Преди пет парламента на пръв поглед екзотичното предложение беше анонсирано от тогавашния зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който вече не е депутат.

“Погрешна практика е да се пресмята работното време на депутатите, но в обществото много се спекулира по тази тема. Затова и тогава предложението ми не мина”, заявил пред “Труд” Красимир Велчев.

По думите му, основен акцент в работата на народните представители е дейността в комисиите, където на експертно ниво се обсъждат проектозаконите заедно с представителите на неправителствените организации. Законодателството ни ще стане много по-качествено, ако тази промяна най-после се осъществи, аргументира се Велчев.

За първи път в историята: Ива Митева с изумителна идея как да работи парламентът

“Предоставила съм на колегите проучване от другите държави как работят техните парламенти, за да могат да се запознаят. Конкретни текстове не сме разглеждали.

Различни са вариантите - някъде се редуват всяка седмица, някъде по на две седмици комисия, а една за пленарна зала и една за среща с избирателите. Някъде работят на две сесии, като времето между двете сесии се използва за международни връзки, за парламентарен контрол”, каза след заседанието на комисията Ива Митева.

Сред коментираните промени в Правилника са и бройката постоянни комисии. Комисията по икономическа политика и туризъм ще бъде разделена на две, а в икономическата ще влязат високите технологии и дигитализацията.

Вътрешната комисия ще разглежда и СРС-тата, а правната комисия се преименува в комисия по конституционни и правни въпроси.
Депутатите ще гласуват само лично, без да могат да си “дават гласа”.

Блиц контролът на министрите остава. Отхвърлено предложение пък няма да може да се предлага отново в рамките на месец.