Основната задача на служебното правителство е да подготви наистина честни и прозрачни избори. Това ни трябва на всички, на всички избиратели, за да тръгнем с доверие към урните и и с желание да дадем нашия вот и да определим какъв да бъде следващия парламент. Това коментира шефката на Народното събрание Ива Митева пред журналисти.

Новата шефка на ЦИК Камелия Нейкова бе на представянето в качеството й на референт към НС, какъвто ще е до излизането на указа на президента.

Запитана дали очаква служебното правителство да се заеме първо с ревизия на кабинета "Борисов", тя обясни, че няма да имат време за ревизия.

"Нека не се заблуждаваме, че 2 месеца са прекалено малко време, особено за хора, които не излизат от самата система. Дори самата аз, която от толкова години съм експерт в НС, ми беше трудно в началото да свикна с процедурите в пленарната зала", обясни Митева.

Когато едни хора влязат в министерствата, дори да са чудесни специалисти, да познават съответната материя, но не са работили в самите министерства и системи, ще им е много трудно, а и времето наистина е малко, допълни тя.

И обясни, че "сигурно ще започне някакъв преглед и анализ, но същинската работа ще трябва да се извърши от следващия кабинет, който ще трябва да се излъчи от следващото Народно събрание".

Тя уточни, че става въпрос за същинската работа като подготвяне на бюджет, работа в самите ведомства, дори и като проверка. Не смятам, че основното и най-важното е тази проверка, допълни Митева.

Тя отчете, че въпреки малкият срок на работа на 45-ото НС, най-важната работа била свършена с приемането на промените в Изборния кодекс, които всички избиратели очаквали.

Върнахме парламентаризма и доверието в законодателния процес, каза шефката на НС. Тя обясни, че с промените в правилника на парламента пък показали, че им се иска да работят по нов начин.

Искаме по-бавно и по-обмислено законодателство, по-благоразумно законодателство, а не така с лекота и безгрижие да променяме ежедневно законите. Свидетели сме през годините, дори 100 г. назад да се върнем, ще видим едно лежерно приемане на законите, кърпене, което не е добро и всички граждани сме потърпевши от това, допълни Митева. Поне дадохме знак в каква посока да вървим, каза тя.

Основен недостатък бяха толкова много внесените закони, но нямаше как популизмът да не надделее, при положение, че всички очакваха изборите и отиват на тях с надежда да влязат в новия парламент, допълни Митева. Тя обаче била доволна, че не са допуснали много законопроекти да се гледат, не допуснали популизмът да надделее.

Митева представи обновения и модернизиран сайт на Народното събрание. На представянето присъства и новата шефка на ЦИК Камелия Нейкова, която до издаването на указ от президента е все още референт в парламента.

В новия сайт на НС всеки закон вече има подробно информационно досие. Предстои такива да бъдат направени и за всеки депутат, за да може по името му да се ориентира лесно човек какво и по какви законопроекти е работил.

Митева обяви и идеята си за консолидиране на българското законодателство. Това е трудна задача, но трябва да се направи, за да може всеки гражданин да влезе на сайта на Народното събрание и да намери закона, който му е нужен.