Поддържам връзка с колеги от партията. Не зная какво става с листите, самата аз не зная дали ще участвам в тях. Това заяви пред bTV председателят на 45-ото Народно събрание и депутат от „Има такъв народ” Ива Митева.

„Ако има разговори с мен и ме поканят, сигурно ще участвам”, добави тя.

„Не мисля, че ИТН мълчи. Много колеги започнаха да участват в предавания. Видях и позиция по санкциите Магнитски.

Партията казва това, което трябва, когато трябва”, подчерта Митева.

Тя каза още, че дисертацията ѝ за смесената избирателна система е научно изследване и то няма нищо общо с политиката.

„Това е докторски труд, това е научно изследване и то няма нищо общо с политиката, която има „Има такъв народ“. Не съм предала хората, гласували на референдума, защото докторантурата съм я започнала 2015 г., много преди референдума да се състои. Докторантурата си я завърших през октомври 2020 г. – преди да знам дали ще участвам в „Има такъв народ“, обясни тя.

Митева уточни, че в нейната дисертация мажоритарният избор е водещ елемент. Тя добави, че всичките ѝ колеги от партията на Слави Трифонов са я поздравили са академичното постижение. 

Митева посочи, че се надява ЦИК да разбере истината относно цената на допълнителните машини за предстоящия вот и защо фирмата доставчик „Сиела норма“ е отказала осигури поръчаните бройки при заложената цена от 6,5 млн. лева. 

По думите ѝ поръчаните машини за предишните избори са стрували 43 млн., а цената е определена Министерския съвет.

„Никой не знае как се е стигнало до тази цена. ЦИК просто е подписала един договор и е гласувала тази цена. Разбирам, че дори самите представители на „Сиела“ не могат да обяснят как се е стигнало до тази цена. (...) Според мен това е едно извиване на ръце от фирмата, защото е ясно, че първите машини са доставени от тях и е нормално и останалата част да се достави от тях“, уточни Митева.

Тя посочи, че не приема критиките, отправени към промяната на Изборния кодекс за този вот и 100-процентовото машинно гласуване.

„Направените промени следваха от промените на ГЕРБ, направени през 2020 г. Те не бяха толкова съществени. Най-съществената беше промяната, свързана с гласуването на българските граждани в чужбина.

По отношение на машинното гласуване, то е въведено през 2019 г., тогава и самият Борисов заявяваше, че трябва да се въведе и е глупост да се гласува и с хартии, и с машини“, коментира председателят на 45-ото Народно събрание.

Относно краткия живот на 45-ото Народно събрание, Митева каза, че той е дал старт на възраждането на парламентаризма въпреки малкото време. Допълни, че е имало и по-кратки парламенти, работили около 10 дни.

„Кратките Народни събрания винаги са били във времена на криза, когато сме в такъв етап трябва да минем през този период, трябва тази енергия да се излее. Мисля, че това беше добрият вариант, ако бяхме продължили в една нормална обстановка на законодателен процес, нещата щяха да тръгнат по друг път“, допълни тя.

По думите ѝ не е имала момент на председателския стол, в който да е загубила „почва под краката си“. Сподели, че са ѝ били необходим няколко дни, за да свикне с позицията. Най-критичният момент в работата ѝ е бил, когато е трябвало да гласуват Закона за съдебната власт и Кодекса за социалното осигуряване.

 „Ако бяхме приели тези закони на едно заседание, аз щях да се срамувам, че съм била депутат. Беше слабост на парламента, че нямахме време по-задълбочено да разгледаме поправките в Закона за съдебната власт, те са много важни, но не могат да се гледат за един ден. Същото се отнася и за Кодекса за социално осигуряване“, добави Митева.