В коалиционното споразумение пише, че партньорите ще обединят усилия за единна кадрова политика за органите, които се избират от Народното събрание (НС). "Има такъв народ" (ИТН) е бил последователен. От 46-тото НС кандидатурата на Каримански бе на масата. 

Това заяви в ефира на Нова тв и "Здравей, България" депутатът от ИТН и бивш председател на парламента Ива Митева. 

"Това име сме го повтаряли многократно. Не съм чула нито едно възражение за него до този момент. Беше ни обещавана подкрепа от ДБ и БСП. Никой от тях не е казал че е против кандидатурата му", каза тя.

Митева каза, че не знае къде е проблемът и защо темата досега не е обсъждана. Според нея Каримански отговаря а всички изисквания. 

"Когато се издига управител на БНБ той трябва да отговаря на минималните изисквания. На тях обаче Гюров не отговаря. Не искам да влизам все пак в полемика.

Иска се обаче най-малко 5 години на ръководни функции. На това отговаря Каримански, но не и Гюров. Вторият е работил година и половина в чужда банка, но на много ниска позиция", каза тя. 

По думите й не й е било приятно да види постове от "Продължаваме промяната" (ПП) през уикенда срещу г-н Каримански: "Не е коректно".

Все пак тя призна, че колкото и неприятна да е ситуацията, тя няма да бутне коалицията.

"Не съм присъствала вчера на коалиционния съвет. Сигурно е бил на лидерите. Не знам дали Слави е бил на тази среща. Знам само, че сме твърдо зад тази кандидатура, ще я защитаваме и няма да я оттеглим", категорична бе Митева. 

 По думите й Христо Иванов все говори с предположения и усещания, но според нея това вече е крайно време да спре