От самото начало сме поставили много ясни условия и принципи, които не сме променили във времето. Приятелски огън в никакъв случай няма. Съжалявам, ако някой го възприема по този начин. Ние сме изключително добронамерени в разговорите с "Има такъв народ".

Това каза пред журналисти в парламента депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев, предаде Novini.bg.

Попитан ще подкрепи ли ДБ номинацията на ИТН за министър-председател, Мирчев заяви: "Нямаме никаква представа, защото никой не ни е казал кой е той и никой не го е обявил по никакъв начин.

Въпреки че след няколко часа президентът ще връчи мандата на този премиер, ние все още не знаем кой е той".

От самото начало в разговорите с тях ние сме искали да знаем кои са имената за Министерски съвет, изрично сме казали, че ние не искаме наши министри, но искаме да знаем кои са хората, които ще поемат тази отговорност.

До този момент имена не са ни предоставени по никакъв начин, отбеляза Мирчев.

В отговор на въпрос ще поискат ли ДБ среща с ИТН, Мирчев посочи: "Имаше доста срещи. На тези срещи питахме кои ще бъдат министри в конкретния ресор и отговор не получавахме".

Когато ни се иска подкрепата, се надявам поне в часовете до връчването на мандата да ни бъде казано кои са тези министри. Много е неловка ситуацията, добави той.

В служебния кабинет безспорно имаше доста успешни министри. Ние се надяваме от ИТН да размислят по отношение на тримата министри (Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков - б. ред.), но очевидно това няма да се случи. Така че предстоят разговори, заяви Ивайло Мирчев.
 
Попитан изненадал ли ги е президентът с връчването на мандата на ИТН, депутатът от ДБ каза: "Президентът не може да ни изненада, след като сме в срока за връчване на мандата. Очаквано е в някакъв момент да даде мандат. Това вече е разговор между него и мандатоносителя".

Ние сме изключително добронамерени и изключително търпеливи от самото начало. Ние искаме да поставим конкретни условия и принципи публично, а не в някакви тайни преговори, подчерта Ивайло Мирчев.