„Исканията за оставката на вицепремиера Симеонов са знак за сближаване на позициите на БСП и ДПС. Виждали сме ги в общ формат на управление”. Това каза пред Канал 3 бившият министър на околната среда и водите и настоящ депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.
 
„Но мисля, че достатъчно ясно беше обяснено и от премиера Борисов е, че форматът на коалицията е така скрепен. Ангажиментът, който сме поели пред избирателите е свързан с изпълняве на на политики. В това отношения ние нямаме отстъпление”, категорична бе Василева.
 
Относно изказването на Валери Симеонов тя коментира: „Да, персонифицират се атаките. Ясно е, че изказването на г-н Симеонов е недопустимо. Но имаше извинение и от премиера, а след това и от вицепремиера”.
 
„Безспорно думите донесоха напрежение и донесоха негативи и на управлението като цяло. Моето мнение е този изказ е, че не може да бъде оправдан. Според мен извинението му е малко закъсняло, но все пак имаше такова. Това, което е важно, са ангажиментите, които сме поели към хората. Безспорно трябва да се подобри диалога, както в малката коалиция, така и в общата формация между ГЕРБ и „Обединени патриоти”, каза още тя.
 
Относно прогнозите от опозицията, че скоро ще има предсрочни избори тя е категорична, че няма такива изгледи.
 
„Има предпоставки 4-годишният мандат да бъде изпълнен. И не само заради икономически фактори. Аз виждам такива нагласи и у хората. Защото помните безвремието, в което изпаднахме при предишни предсрочни избори. Вярно има протести в момента, които много наподобяват на тези, които бяха инспирирани през 2013 г. И виждам, че опитът някои протести да бъдат обяздени от някои политически сили, носи щети”, коментира още народният представител.
 
По думите ѝ проектобюджета за 2019-а е реалистичен, добър и полезен за хората.
 
„За първи път ясно очертани приоритети към хората. За първите път се отчитат, както приходите, така и разходите, които се виждат в 3-годишната рамка. Вижда се рекордно ниска безработица и ръст на икономиката, което е показателно, че има оживление в икономическата сфера.
 
В бюджета формулирахме като основен приоритет образованието”, обясни тя и посочи, че увеличението на заплатите на учителите вече е започнало.
 
„Що се отнася до сектора на социалната сфера вчера имахме изключително важен ден, в който с пълно мнозинство подкрепихме хората с увреждания. Ангажиментът, който беше поет лично от премиера Борисов, бе изпълнен. Предстои много работа, но е редно да отчетем усилията на правителството, лично на социалния министър и народните представители”, каза още Ивелина Василева и поясни, че в социалната сфера има и други важни аспекти, като например увеличението на пенсиите в средата на годината.
 
„Нужен ни е повече конструктивизъм, повече воля, да се обединяваме по национално значими теми. Категорично ние винаги сме отворени да обсъждаме предложения, които са конструктивни и имат полза за обществото”, заключи Василева.