Всеки има свобода на слово, но според Конституцията тя не може да бъде употребявана за нарушаване на правата на другиго, за лични нападки, за внушения за насилия. Това каза в предаването “Неделя 150” по БНР Иво Атанасов, депутат от Коалиция за България и председател на рарламентарната медийна комисия.
Коментарът му беше по повод на нападките в предаването „Шоуто на Слави Трифонов” срещу депутатите през изтичащата седмица. Според Атанасов въпросът не е в това, че има критики към парламента, а че се прави по начин, който засяга правата на другите. Той допълни, че трудността при медийната регулация зависи от това, че няма дефиниция на добрите нрави, на езика на омразата, на разпалването на етническа, национална омраза.
„Шоуто на Слави” би могло да се разглежда като някакъв епизод от една много дълга работа на СЕМ, бясни и председателят на органа Маргарита Пешева. Тя припомни, че СЕМ се е самосезирал за езика на омразата още през 2003 година, когато е издадено наказателно постановление в максимален размер на телевизия „Ден”. Пешева добави още, че враждебната реч има отношение към добрите нрави. Регулаторният орган отдавна е убеден, че сам не може да реши този наболял въпрос и затова има насрочена обществена дискусия, поясни председателят на СЕМ. Тя изрази мнение, че въпросът не бива да се свежда само до едно предаване, до една национална телевизионна програма. Маргарита Пешева заяви още, че принципите на радио и телевизионната дейност, които са идеите и ценностите на Обединена Европа, от една страна задължават регулаторния орган да опазва свободата на словото. /БЛИЦ