"Предупредих президента, че ще се кандидатирам, той знае, президентът не е феодал, всеки взема сам своите решения. Това, че се кандидатирам, това не значи край на моите ангажименти към него." Това каза Иво Христов в сутрешния блок на bTV.

"Предложи ми да съм кандидат на БСП Корнелия Нинова. Не съм се споглеждал с Нинова, защото тя стоеше зад мен на Консултативния съвет. Ние имаме едно споделено убеждение - че тези избори са ключови за българската демокрация. Моята кауза е промяната на България", допълни Христов.

"Не се разпознавам в определенията на Борисов "шпионин - държавна сигурност". Според Борисов от Европа разбира този, които се прегръща с Юнкер, но това не е така. Всеки българин, е също толкова европеец по документи и култура, колкото и всички други европейци", каза Христов.

"Няма отношение към подредбата на листата", така Христов отговори на въпрос за това, че се намира дори преди председателя на ПЕС Сергей Станишев в листата за евроизборите.

"БСП е достатъчно демократична, за да стори място на хора от гражданската квота, какъвто съм и аз. Щом Сергей Станишев е в листата, очевидно БСП не е вождиска партия. Когато някой е евроскептичен, той не е извън Европа, той също е част от Европа. Аз не подкрепям Истанбулската конвенция, защото мисля, че това е много зле написан юридически документ. Тя създава условия неправителствени организации да правят мониторинг на държавата и тя да губи дела, но това няма да има ефект, ще има бизнес за НПО-та", обясни Христов.