"Този скандал рефлектира пряко върху доверието. Уронва имиджа на институциите. Искам да е абсолютно ясно, че аз не колекционирам апартаменти. Имам едно жилище в "Редута" и то е придобито преди да вляза в политиката. Мога да докажа всеки един лев. Придобил съм жилище като полковник от Министерство на отбраната, но на цени, на които са купували всички военнослужещи. Няма нищо общо между Министерство на отбраната и закупуване чрез власт. Това каза президентът Румен Радев по повод скандала с апартаментите в "Панорама" по БНТ.
Той определи призивите като "твърде наивни" и е категоричен, че това не е атака заради изборите. 

"Трябва да забравим този битовизъм и да говорим за Европа? Напротив. Ако искаме да бъдем нормална държава, трябва да има последствия от "Апартаментгейт". Той носи мощен заряд от негодувание на народа. От тук нататък зависи накъде ще тръгнем. Трябва да видим, ще имаме ли нов стил и нов политически морал, в който политиците да живеят само от заплатите си. Има много неща, от които трябва да се притесняваме. Не само офшорните компании, но и тези на името на поставени лица. Аз питам и ще трябва да питаме всички и да искаме резултати", посочи президентът.

"Докато някои от днешните политици са трупали вече състояния покрай началото на прехода, аз съм живял 13 години в апартамент в едно от няколко порутени блокчета на поляната до пистата. Дежурства с 24-часова готовност, а след това 10 години в апартаменти под наем. Всичко е публично и абсолютно видно. Описано е точно и ясно в имотната ми декларация. Ако някога е имало нередност, то аз съм щял да бъда наказан още тогава", разкри още Радев. 

"Подават си оставките, но остават в партиите. Правителството се отказа от оставките, защото те вече прехвърлят критичната маса. Мълчанието на органите, които се борят с корупцията, се обяснява само като безсилие или съучастие. Има разлика между оставки и оставки. Едните са доброволни, а другите - не точно така", допълни държавния глава.  

Радев припомни, че винаги е настоявал за по-строги мерки при борба с корупцията. 

"Няколко мои квоти бяха унищожени. Управляващите, които формират и разпределят бюджета, напълно капсулираха контрола върху този орган. Резултатите са видими. Трябва всички електронни регистри да бъдат свободни за гражданите и разследващите журналисти. Това до момента не е направено - или от липса на воля, или от липса на желание", каза още той. 

Президентът е категоричен, че трябва в ЕП да отидат личности, които познават добре европейската култура и история. Той смята, че Иво Христов има необходимите качества и би бил полезен там. 

"Има всякакви конспиративни теории за Иво Христов, но идеята им е да не се шуми за скандалите. Няма как да застана на страната на друга политическа партия. Няма основания за подобни тълкувания. Другото е въпрос на личен избор, от който аз не се притеснявам", допълни Радев. 

Ръководството на държавата не трябва да става на основата на лични договорки и съглашателства, а на основата на ясни принципи. 

"Аз имам основен интерес в изборите - те да бъдат прозрачни и честни, защото са фундамента на демокрацията. Затова призовавам правителството да изпълни решенията на НС и кодекса и да осигури машините за тези избори", коментира още Радев.
 
Защо при всеки по-деликатен въпрос заставате най-близо до руската позиция, попита водещият Бойко Василев. 

"Мисля, че се ръководя и съм доказал досега - от българския национален интерес и международното право. Големият въпрос пред външната ни политика е да остоява българския национален интерес. Нашите политици винаги трябва да отчитат, че най-голямата им отговорност е пред българския народ и всяко незачитане означава подмяна на демокрацията. Що се отнася до общата ни политика в НАТО и ЕС трябва да правим така, че нашият интерес също да се отчита, както процедират Германия, Италия, Австрия", отговори президентът. 

"Властта в момента е Борисов и няма как един диктатор да бъде извън управлението и все пак диктатор. Освен ако г-н Борисов не иска да се дистанцира от собственото си управление. Целта ми е България да стане нормална, просперираща, европейска държава", допълни президентът Румен Радев.